Pálivý vepřový bok s ananasem

Pálivý vepřový bok s ananasem

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 3 hodiny

Máte-li rádi vepřové maso na všechny způsoby, rozhodně vyzkoušejte tento exotický recept, v němž se potkává bůček s ananasem. Že by vás to nikdy nenapadlo? Vzpomeňte si na tradiční česká jídla našich babiček, ve kterých se do jídel z masa běžně přidávalo sušené ovoce. Sladká chuť ovoce maso výborně doplní a zvýrazní.

INGREDIENCE

Maso
libovější vepřový bok 1 kg
rajčatová omáčka (passata / rajský protlak) 2 lžíce
javorový sirup 2 lžíce
voda 2 lžíce
menší ananas čerstvý /konzervovaný 1 / 450 g
sůl
vařený bulgur k podávání

Marináda
pečené rajčata / rajčatová omáčka (passata / rajský protlak) 3 lžíce
chilli paprička 1
stroužky česneku 2
sůl
čerstvě mletý pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

Nejprve připravíme marinádu. Rozmixujeme část rajčat nebo rajčatové omáčky s chilli papričkou, oloupaným česnekem, solí a pepřem na hladkou pasta.  

Troubu předehřejeme na 160 °C. Kůži masa nakrojíme do tvaru mřížky. Maso osolíme a potřeme (mimo kůži) připravenou marinádou.  

Maso otočíme kůží nahoru. Ze zbylé marinády, rajčatové passaty, sirupu a vody vymícháme další marinádu, kterou zalijeme maso tak, aby kůže zůstala čistá.  

Vše zakryjeme pokličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 2½ hodiny, až maso změkne.  

Ananas nakrájíme na kostičky nebo trojúhelníčky, přidáme do pánve (i se šťávou) a pečeme vše asi půl hodiny odkryté. Ananas lehce zkaramelizuje a kůže bůčku se vypeče dokřupava.  

Podáváme s bulgurem.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít