Jehněčí maso na stole a v kuchyni vyvolává u mnohých jedlíků i kuchařů respekt. Přitom se není čeho bát! Jedná se velmi jemné maso, které pochází z málo namáhaných svalů podél hřbetu. Aby si jehněčí kotletky zachovaly svou křehkost, pro jejich zpracování je nejlepší rychlá úprava na minutku. K dochucení se skvěle hodí česnek s tymiánem. Pokud byste náhodou kotletky nemohli sehnat, netrapte se a nahraďte je jehněčím krkem – je měkký, šťavnatý a bez kostí.
jehněčí kotlety | 1,25 kg |
česnek drcený | 3 stroužky |
čerstvý tymián | 1 snítka |
čerstvá máta | 10 lístků |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
citrónová šťáva | 2 lžíce |
olivový olej | 6 lžic |
Kotletky po straně krátce nařízneme, aby se při smažení nekroutily. Potřeme je česnekem, polovinou tymiánu a mátou. Osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a necháme odležet zhruba 15 minut.
V pánvi rozpálíme olej a zprudka na něm maso opečeme z obou stran dohněda – kotletky ale musí uvnitř zůstat ještě krvavé, aby si zachovaly svou šťavnatost. Poklademe je zbylými bylinkami a necháme pár minut dojít. Kotletky chutnají výborně s bulgurem nebo s bramborami pečenými na sádle v troubě.