Kocmrda

Kocmrda

Kocmrda Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 50 minut

Až neuvěřitelně jednoduché jídlo – brambory s poctivou sádlovou jíškou a octem. Je to jednoduše dobré! Kdo by čekal, že tak snadné a levné jídlo s podivným názvem může tak skvěle chutnat? Naši předkové dokázali zkrátka i z mála ingrediencí přichystat skvělou hostinu. Vegetariáni mohou vyměnit sádlo za přepuštěné máslo.

INGREDIENCE

brambory 1 kg
česnek 2–3 stroužky
kmín 1 lžíce
sůl
sádlo 40 g
hladká mouka 40 g
nové koření mleté 0,5 lžičky
ocet 1 lžička

PŘÍPRAVA RECEPTU

Brambory oloupeme a nakrájíme je na kostky. Česnek oloupeme, rozkrojíme ho na poloviny. Brambory uvaříme s česnekem a kmínem v hrnci s osolenou vodou doměkka.

Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme je na kaši. V pánvi necháme rozehřát sádlo, poté do něj vmícháme mouku s novým kořením. Mícháme, až vznikne jíška. Pražíme ji asi 2 minuty na mírnějším plameni. Poté k ní přilijeme ocet, pořádně promícháme a posléze jíšku s octem vmícháme k rozmačkaným bramborám.

Hrnec s kocmrdou přiklopíme pokličkou a vložíme na 5–10 minut do trouby předehřáté na 100 °C.