Až neuvěřitelně jednoduché jídlo – brambory s poctivou sádlovou jíškou a octem. Je to jednoduše dobré! Kdo by čekal, že tak snadné a levné jídlo s podivným názvem může tak skvěle chutnat? Naši předkové dokázali zkrátka i z mála ingrediencí přichystat skvělou hostinu. Vegetariáni mohou vyměnit sádlo za přepuštěné máslo.
brambory | 1 kg |
česnek | 2–3 stroužky |
kmín | 1 lžíce |
sůl | |
sádlo | 40 g |
hladká mouka | 40 g |
nové koření mleté | 0,5 lžičky |
ocet | 1 lžička |
Brambory oloupeme a nakrájíme je na kostky. Česnek oloupeme, rozkrojíme ho na poloviny. Brambory uvaříme s česnekem a kmínem v hrnci s osolenou vodou doměkka.
Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme je na kaši. V pánvi necháme rozehřát sádlo, poté do něj vmícháme mouku s novým kořením. Mícháme, až vznikne jíška. Pražíme ji asi 2 minuty na mírnějším plameni. Poté k ní přilijeme ocet, pořádně promícháme a posléze jíšku s octem vmícháme k rozmačkaným bramborám.
Hrnec s kocmrdou přiklopíme pokličkou a vložíme na 5–10 minut do trouby předehřáté na 100 °C.