Česnek
Česnek má intenzivní charakteristické aroma a výrazně ostrou chuť, která se však vařením a pečením zjemní. Česnek najde své uplatnění snad v každé kuchyni. Skvěle se hodí k dochucení mletého masa, přidává se do omáček, polévek, ale i salátů a pomazánek. Jeho štiplavá chuť ještě více vynikne v kombinaci s cibulí. Výborně se hodí k masovým pokrmům na červeném a bílém víně.
Popis rostliny
Česnek a cibule jsou velmi podobné rostliny, které mají silnou vůni. Tato vytrvalá rostlina má ploché listy a obvykle dorůstá do výšky 30 až 60 cm. Cibule je většinou rozdělena na 6 až 20 kusů, kterým se říká stroužky. Obaly stroužků mají bílou, někdy až světle purpurovou barvu. Česnek je možné rozmnožovat jednoduchým oddělením stroužků. Rostlina má šest okvětních lístků, které jsou bílé, někdy i světle růžové.
Historie a původ
Česneku se po mnoho staletí přisuzovaly léčivé účinky. Byl opředen řadou pověr a připisovala se mu kouzelná moc proti upírům a zázračné účinky při léčení nejrůznějších chorob. Česnek se pěstuje již více než 5 000 let a patrně pochází ze Střední Asie z mongolských stepí, odkud byl rozšířen do Číny. Ve většině starověkých civilizací se používal především jako lék. Jedli ho spíše chudí a otroci. Kněží a občané lepšího postavení jím opovrhovali kvůli silnému zápachu. Česnek se pěstoval již ve starém Egyptě a byl jednou z posvátných rostlin pro Římany a Řeky, kteří ho přidávali k mnoha pokrmům. Česnek se dával také římským vojákům, aby se posílili před bitvou. Podával se i při pokousání nebo ušknutí hadem. Ve středověku se česnek používal například proti moru. Ve starověku i středověku byl považován za nejúčinnější dezinfekční prostředek při infekčních střevních chorobách.
Chuť a vůně
Česnek má charakteristickou štiplavou, kořeněnou chuť, která se však vařením a pečením
zjemní.
Použití v kuchyni
Česnek najde své uplatnění snad v každé kuchyni. Při vaření se může použít sušený i rozdrcený. Někdy se používají také listy nebo květy, které mají mírnější chuť než stroužky, a nejčastěji se konzumují nezralé. Česnek je základní ingrediencí mnoha jídel různých regionů ve východní i jižní Asii, na Středním východě, severní Africe nebo jižní Evropě. Podle různých způsobů vaření se liší i intenzita aroma. Jeho štiplavá chuť ještě více vynikne v kombinaci s cibulí.
Přidává se do omáček, polévek, ale i salátů a pomazánek. Skvěle dochutí mleté maso. Často se kombinuje také s rajčaty nebo zázvorem. Česnek se hodí i na pečivo a obvykle se používá společně s máslem nebo olejem. Příkladem je celá řada klasických specialit jako česneková bageta, česneková topinka, bruschetta, crostini nebo kanapky. V kuchyních východního Středomoří jsou oblíbené tzatziki, omáčka z jogurtu dochuceného česnekem a solí. Výborně se hodí také k masovým pokrmům na červeném a bílém víně.
Přidává se do omáček, polévek, ale i salátů a pomazánek. Skvěle dochutí mleté maso. Často se kombinuje také s rajčaty nebo zázvorem. Česnek se hodí i na pečivo a obvykle se používá společně s máslem nebo olejem. Příkladem je celá řada klasických specialit jako česneková bageta, česneková topinka, bruschetta, crostini nebo kanapky. V kuchyních východního Středomoří jsou oblíbené tzatziki, omáčka z jogurtu dochuceného česnekem a solí. Výborně se hodí také k masovým pokrmům na červeném a bílém víně.
Skladování
Doma se česnek skladuje v suchu, aby nevyklíčil. Tradičně se zavěšuje, odrůdy s měkkým stonkem se často pletou do copánků zvaných pletence nebo grappe. Oloupané stroužky mohou být uloženy ve vínu nebo octu v chladničce.