Uvařit a rozmixovat zeleninu je to nejjednodušší, co můžete v kuchyni provést. A jakého se dočkáte aplausu! Sezóna medvědího česneku začíná časně na jaře v období Velikonoc. V kombinaci se špenátem a muškátovým oříškem vyzkoulíte skvělou, zdravou a výtečnou jarní polévku. Přidejte medvědí česnek do polévky až těsně před rozmixováním, zachová si tak nejvíce prospěšných látek i krásnou barvu.
špenát | 500 g |
medvědí česnek | 2 hrsti |
menší pórek | 1 |
česnek | 3 stroužky |
máslo | 3 lžíce |
šťáva z citronu | ½ |
zeleninový vývar | 1 l |
brambory | 3 |
strouhaný muškátový oříšek | ¼ lžičky |
mandle | 50 g |
smetana na vaření | 200 ml |
parmazán | 30 g |
extra panenský olivový olej | 2 lžíce |
Špenátové listy a medvědí česnek opereme a necháme okapat v cedníku. Pórek pečlivě očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme pórek, česnek a opékáme zhruba 3 minuty dozlatova. Přidáme špenát, promícháme a dusíme, až lehce změkne a zavadne. Zastříkneme citronovou šťávou, promícháme a zalijeme vývarem. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do polévky. Přidáme muškátový oříšek a vaříme do změknutí brambor, zhruba 20 minut.
Na posledních 5 minut vložíme do polévky medvědí česnek. Mandle opražíme na suché pánvičce, až se rozvoní a mírně zezlátnou. Polévku rozmixujeme dohladka, poté do ní vmícháme smetanu. Ozdobíme mandlemi, strouhaným parmazánem a olivovým olejem.