Hlavní jídlo připravené z čistě rostlinných ingrediencí potěší nejen milovníky zeleniny a rozené gurmány, ale i všechny, kterým nedělá dobře lepek. Špagetová dýně je totiž druh dýně, jejíž struktura se po upečení začne rozpadat na jemná vlákna, která můžete použít namísto klasických špaget. Tuto zábavnou vlastnost je třeba řádně využít! K těmto „špagetám“ si připravte rajčatovou omáčku nebo bylinkové pesto, milovníci masa si k nim mohou uvařit ragú či masové kuličky.
Špagety z dýně | |
špagetová dýně | 1 |
olivový olej | 2 lžíce |
sůl | |
Rajčatová omáčka | |
rajčata | 500 g |
cibule | 1 |
česnek | 3 stroužky |
olivový olej | 1 lžíce |
krupicový cukr | špetka |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
oregano | 1 lžička |
Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Dýni rozřízneme podélně napůl, osolíme, zakápneme olejem, položíme na připravený plech a pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu, až dužina změkne a vytvoří vlákna jako špagety.
Mezitím nařízneme rajčata do kříže a spaříme je vroucí vodou, následně je oloupeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a česnek a opékáme dozlatova.
Rajčata pokrájíme nahrubo. Přidáme je k cibulovému základu, osladíme, osolíme, opepříme a opékáme, až pustí šťávu. Rozmačkáme je vařečkou nebo šťouchadlem a dusíme doměkka, zhruba 15–20 minut. Dle potřeby zlehka podlijeme vodou. Rozmixujeme ponorným mixérem na jemnou omáčku, dochutíme solí, pepřem a oreganem a promícháme.