Dýňové špagety s rajčatovou omáčkou

Dýňové špagety s rajčatovou omáčkou

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 30 minut

Hlavní jídlo připravené z čistě rostlinných ingrediencí potěší nejen milovníky zeleniny a rozené gurmány, ale i všechny, kterým nedělá dobře lepek. Špagetová dýně je totiž druh dýně, jejíž struktura se po upečení začne rozpadat na jemná vlákna, která můžete použít namísto klasických špaget. Tuto zábavnou vlastnost je třeba řádně využít! K těmto „špagetám“ si připravte rajčatovou omáčku nebo bylinkové pesto, milovníci masa si k nim mohou uvařit ragú či masové kuličky.

INGREDIENCE

Špagety z dýně
špagetová dýně 1
olivový olej 2 lžíce
sůl

Rajčatová omáčka
rajčata 500 g
cibule 1
česnek 3 stroužky
olivový olej 1 lžíce
krupicový cukr špetka
sůl
čerstvě mletý pepř
oregano 1 lžička

PŘÍPRAVA RECEPTU

Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Dýni rozřízneme podélně napůl, osolíme, zakápneme olejem, položíme na připravený plech a pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu, až dužina změkne a vytvoří vlákna jako špagety. 

Mezitím nařízneme rajčata do kříže a spaříme je vroucí vodou, následně je oloupeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a česnek a opékáme dozlatova.  

Rajčata pokrájíme nahrubo. Přidáme je k cibulovému základu, osladíme, osolíme, opepříme a opékáme, až pustí šťávu. Rozmačkáme je vařečkou nebo šťouchadlem a dusíme doměkka, zhruba 15–20 minut. Dle potřeby zlehka podlijeme vodou. Rozmixujeme ponorným mixérem na jemnou omáčku, dochutíme solí, pepřem a oreganem a promícháme.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít