Špaldová focaccia s bylinkami

Špaldová focaccia s bylinkami

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Střední Příprava 1 hodina + 2 hodiny kynutí + 30 minut pečení

Zatímco Francouzi svůj chléb fougasse tvarují tak dotenka, že skoro jedí jen voňavý vzduch, Italové si do pečiva focaccia klidně přidají brambory a vejce, aby bylo těsto vláčné, nadýchané a zároveň pořádně zasytilo. Kousek si odlomí, namočí do olivového oleje... Italové prostě umí žít! Tuhle dobrotu díky spoustě bylinkám uvnitř budete chtít jíst i samotnou – skvěle se hodí třeba jako lehká velikonoční nádivka.

INGREDIENCE

brambory 300 g
vlažné mléko 250 ml
čerstvé droždí 42 g
krupicový cukr 1 lžíce
celozrnná špaldová mouka 325 g
polohrubá pšeničná mouka 600 g
olivový olej 100 ml
vejce 2
čerstvé bylinky (špenát, kopřiva, tymián, petrželka, bršlice, libeček..) 150 g
sušené bylinky (oregano, tymián, rozmarýn) 50 g
čerstvý rozmarýn na posypání 4 snítky
hrubozrnná sůl 20 g
máslo na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu

PŘÍPRAVA RECEPTU

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme je, ale pozor – 250 ml vody z brambor si necháme. Vodu z brambor budeme potřebovat do těsta vlažnou.

Brambory necháme zchladnout a rozmixujeme je na pyré.  

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, promícháme s 1 lžící cukru a počkáme 10 minut, než vzejde kvásek. Mezitím si nahrubo nasekáme čerstvé bylinky. 

Ke kvásku přidáme obě mouky, vodu z brambor, bramborové pyré, polovinu oleje, špetku soli, rozšlehaná vejce a promícháme. Přisypeme bylinky a důkladně zamícháme. Těsto vložíme na připravený (máslem vymazaný a moukou vysypaný) plech. Rukama těsto roztáhneme, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. 

Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vykynutého těsta uděláme v pravidelných rozestupech palcem nebo obrácenou stranou vařečky prohlubně, pokapeme ho zbylým olejem, posypeme hrubozrnnou solí a nahrubo nasekaným rozmarýnem.  

Na dno rozehřáté trouby dáme misku naplněnou vodou, aby se během pečení vytvořila pára. Do středu trouby vložíme plech s těstem. Pečeme zhruba 30 minut. Jestli je těsto upečené, můžeme vyzkoušet testem špejlí – zapíchneme ji do těsta, a pokud ji vytáhneme čistou nebo jen s pár ulpělými drobečky, je hotové. Focacciu vyndáme, necháme mírně zchladnout, opatrně vyjmeme z plechu a přendáme na mřížku, kde ji necháme zcela vychladnout.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít