Rozmarýn
Rozmarýn je stálezelený dřevitý keř, jehož
jehličky se používají jako koření. Jeho
osvěžující chuť je velmi aromatická s
nádechem pryskyřic, připomínající eukalypt,
ostrá a jemně nahořklá. Přidává se k
telecímu, jehněčímu, skopovému a
drůbežímu masu, k pečeným rybám nebo do
rajských omáček. Neotřelou chuť dodá
salátům, nádivkám, sýrovým pokrmům nebo
těstovinám. Hodí se také do bylinkového
másla. Rozmarýn je důležitou součástí
provensálského koření.
Popis rostliny
Rozmarýn lékařský je vytrvalý dřevitý stálezelený keř dorůstající výšky až metr a půl. Jako koření se používají jeho jehličky. Listy rostoucí směrem dolů jsou leskle zelené a na rubu chlupaté. Keř je dobře tvarovatelný, zaštipováním a stříháním větviček docílíte vzhledu keříku nebo stromku připomínajících různé tvary. Jako okrasnou rostlinu ho můžete upravit do tvaru pyramidy nebo tvaru připomínajícího bonsaj. Má modré až ˹alové květy. U některých druhů mohou být i bílé nebo růžové. Květy nádherně voní a lze je použít i pro dekorativní účely.
Rozmarýn není náročný na pěstování, lze ho pěstovat na zahradě i doma v květináči. Nejvhodnější pro pěstování je světlé, slunné a teplé místo. Rostlina by neměla být přes zimu v mrazech, proto je vhodné ji umístit do interiéru. Negativní vliv má značná vlhkost v zimním období. Rostlina se snadno rozmnožuje, a to vrcholovými řízky. Dostatek slunečních paprsků zajistí větší aromatičnost.Historie a původ
Rozmarýn pochází z oblastí u Středozemního moře, kde je vlhký vzduch. Latinský název
Rosmarinus má původ ve slovech ros a marina – mořská rosa. Již staří Řekové a Římané využívali
jeho kulinářské a speci˹cké vlastnosti. Vyráběli z něho víno, neboť věřili, že účinkuje proti srdeční
slabosti. O rozmarýnu se tradovalo, že přináší radost a štěstí, a proto se vplétal do závojů
nevěst a královských korun.
Chuť a vůně
Jeho osvěžující chuť je velmi aromatická s nádechem pryskyřic, verbeny a citrusů, připomínající
eukalypt, ostrá a jemně nahořklá.
Použití v kuchyni
Rozmarýn dodá neotřelou chuť salátům, nádivkám, sýrovým pokrmům nebo těstovinám.
Přidává se do polévek, k zelenině, k rybám, do karbanátků, zapečených brambor a omáček i
polévek. Rozmarýn je výborný k úpravě skopového, vepřového masa a divočiny. Můžete s ním
dochutit dokonce i zmrzlinu. Z rozmarýnu se vyrábí i hořké likéry. Skvělou chuť dodá oleji a octu.
Rozmarýnu se nesmí používat mnoho, protože vůně a chuť je velmi intenzivní. Hodí se také do
bylinkového másla. Rozmarýn je důležitou součástí provensálského koření, což je směs bylinek,
která obvykle obsahuje také tymián, bazalku a někdy i majoránku, dobromysl nebo saturejku.
Skladování
Rozmarýn lze sušit zavěšený na tmavém, studeném a suchém místě. Po usušení ho skladujte v
dobře uzavřených nádobách. Čerstvé lístky z větviček lze vložit do vzduchotěsné nádoby, tam
rozmarýn pomalu usychá.