Saturejka
Saturejka je bylinka pocházející ze Středomoří. Jako koření se používá nať v čerstvé i sušené podobě. Je neodmyslitelnou součástí různých kořenících směsí, jako jsou čubrica nebo provensálské koření. Je typická pro balkánskou kuchyni. Výborně se hodí nejen k přípravě steaků, grilovaného masa, ryb a divočiny, ale i k dochucení pokrmů z luštěnin.
Popis rostliny
Saturejka je jednoletá bylina, která dorůstá do výšky až 30 cm. Je to hustě rozvětvená rostlina, spodní část lodyhy je dřevnatící, listy jsou lesklé, tmavě zelené, podlouhlého tvaru. Květy saturejky jsou velmi drobné, zabarvené do fialova a bíla, vyrůstající na konci lodyhy. Kořeny byliny jsou velmi husté, svazkovité. Rostlina má výraznou vůni, která je ještě silnější po jejím usušení. Řadí se mezi nenáročné byliny, má ráda teplo a světlo, je odolná, nevadí jí sucho. Sklízí se v době květu.
Historie a původ
Pochází z východního Středomoří a jižní Evropy. Její používání je známé již ve starověku pro její léčebné účinky. Římané saturejkou dochucovali omáčky a využití našla i při výrobě octů. Římané také věřili, že dodává mužnou sílu, projasňuje mysl a zlepšuje paměť, proto z ní pletli věnce, které nosili na hlavách. Saturejka byla považována za afrodisiakum. Saturejka je údajně pojmenována podle polobohů Satyrů, kteří byli na půl lidé a na půl kozlové. V 9. století se objevují zmínky o používání saturejky i ve staročeské kuchyni. Bylinka byla často používána v šatních skříních jako odpuzovač molů.
Chuť a vůně
Saturejka má výraznou chuť podobnou pepři. Její vůně je palčivá a kořeněná.
Použití v kuchyni
Používá se čerstvá i sušená. Díky výraznému aroma jí lze částečně nahradit pepř. Je vhodná k okořenění těžkých pokrmů, hodí se především na dochucení uzenin, skopového, králičího a drůbežího masa, zvěřiny a nádivek, ale i masa rybího. Saturejka je výborná k dochucení sekané a jiných pokrmů připravovaných z mletého masa. Její použití je vhodné na nakládání zelí, okurek nebo hub. Lístky saturejky čerstvě natrhané můžeme přidat do omáček, pikantních polévek a salátů. Tato bylinka by se měla používat kvůli jejímu výraznému aroma umírněně. Velmi často je také součástí směsí koření, jako jsou například provensálské koření nebo čubrica.
Skladování
Svazky saturejky je možné zavěsit nebo jen volně položit na temné místo s dobrým přístupem vzduchu, teplota při sušení by neměla přesáhnout 35 °C. Po usušení bylinky můžeme použít celé snítky, nebo jen lístky a květy. Pro skladování saturejky je nejlepší uzavíratelná nádoba, nejlépe plechová dóza.