Zatímco Francouzi svůj chléb fougasse tvarují tak dotenka, že skoro jedí jen voňavý vzduch, Italové si do pečiva focaccia klidně přidají brambory a vejce, aby bylo těsto vláčné, nadýchané a zároveň pořádně zasytilo. Kousek si odlomí, namočí do olivového oleje... Italové prostě umí žít! Tuhle dobrotu díky spoustě bylinkám uvnitř budete chtít jíst i samotnou – skvěle se hodí třeba jako lehká velikonoční nádivka.
brambory | 300 g |
vlažné mléko | 250 ml |
čerstvé droždí | 42 g |
krupicový cukr | 1 lžíce |
celozrnná špaldová mouka | 325 g |
polohrubá pšeničná mouka | 600 g |
olivový olej | 100 ml |
vejce | 2 |
čerstvé bylinky (špenát, kopřiva, tymián, petrželka, bršlice, libeček..) | 150 g |
sušené bylinky (oregano, tymián, rozmarýn) | 50 g |
čerstvý rozmarýn na posypání | 4 snítky |
hrubozrnná sůl | 20 g |
máslo na vymazání plechu | |
mouka na vysypání plechu |
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme je, ale pozor – 250 ml vody z brambor si necháme. Vodu z brambor budeme potřebovat do těsta vlažnou.
Brambory necháme zchladnout a rozmixujeme je na pyré.
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, promícháme s 1 lžící cukru a počkáme 10 minut, než vzejde kvásek. Mezitím si nahrubo nasekáme čerstvé bylinky.
Ke kvásku přidáme obě mouky, vodu z brambor, bramborové pyré, polovinu oleje, špetku soli, rozšlehaná vejce a promícháme. Přisypeme bylinky a důkladně zamícháme. Těsto vložíme na připravený (máslem vymazaný a moukou vysypaný) plech. Rukama těsto roztáhneme, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vykynutého těsta uděláme v pravidelných rozestupech palcem nebo obrácenou stranou vařečky prohlubně, pokapeme ho zbylým olejem, posypeme hrubozrnnou solí a nahrubo nasekaným rozmarýnem.
Na dno rozehřáté trouby dáme misku naplněnou vodou, aby se během pečení vytvořila pára. Do středu trouby vložíme plech s těstem. Pečeme zhruba 30 minut. Jestli je těsto upečené, můžeme vyzkoušet testem špejlí – zapíchneme ji do těsta, a pokud ji vytáhneme čistou nebo jen s pár ulpělými drobečky, je hotové. Focacciu vyndáme, necháme mírně zchladnout, opatrně vyjmeme z plechu a přendáme na mřížku, kde ji necháme zcela vychladnout.