Oregano
Oregano neboli dobromysl je bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí. Jako koření se používají sušené drhnuté listy. Neodmyslitelně patří do středomořské, asijské a mexické kuchyně, ale je to tradiční bylinka především italské kuchyně. Je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy, těstovin, rajčatových omáček, špaget a zeleninových salátů. Používáme jej rovněž ke zvýraznění chuti telecího, skopového a kuřecího masa nebo plodů moře.
Popis rostliny
Oregano neboli dobromysl obecná je typická bylinka středomořské kuchyně. Dobromysl je
vytrvalá bylina dorůstající do výšky 20 až 90 cm. Kvete od července do září. Má drobné bílé nebo
˹alové květy. Květenství tvoří až 25 květů. Oregano je bylinka velmi podobná majoránce, obě
rostliny jsou ze stejného rodu. Dobromysl obecná má načervenalou lodyhu. Plodem je tvrdka.
Suší se v kyticích ve stínu, kde není příliš vysoká teplota. Neztratí se tak silice. Jako koření se
používají sušené drhnuté listy.
Historie a původ
Oregano už odpradávna roste ve Středomoří, Asii a Severní Americe. Je to bylinka známá již od
starověku. Staří Řekové používali dobromysl k léčbě kožních podráždění, infekcí a křečí. V řecké
mytologii byla spojována s bohyní lásky Afroditou jako symbol štěstí. Proto Řekové používali
bylinku při svatebních obřadech. Oblíbili si ji také Římané, kteří ji pomohli rozšířit po celé Evropě
a severní Africe. Během tohoto období se rozšířila také do Číny, kde se používala v tradiční
čínské medicíně proti horečce, zvracení a podráždění žaludku. Ve středověku se oreganu
přisuzovaly magické vlastnosti. Oregano bylo symbolem radosti. Sušené listy smíchané s
medem se používaly také na modřiny. V USA se bylinka významněji rozšířila až po 2. světové
válce.
Chuť a vůně
Oregano je bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí. Chuť oregana je velmi
podobná majoránce. Vliv na její chuť má i oblast, kde roste. Ve Středomoří získá nahořklou chuť,
v severnějších oblastech je chuť naopak jemnější.
Použití v kuchyni
V dnešní době je oregano důležitým kořením v italské, řecké a francouzské kuchyni.
Neodmyslitelně patří také do asijské a mexické kuchyně. Oregano je nepostradatelnou
surovinou při přípravě pizzy, těstovin, rajčatových omáček, špaget a zeleninových salátů. V Itálii
je oregano oblíbené spíše v jižních oblastech, na severu dávají Italové přednost majoránce.
Oregano má velmi výraznou chuť, proto je vhodné ho používat s rozvahou. Dobře se kombinuje s
cuketou, rajčaty, lilkem nebo jemnými paprikami. Také je vhodné k dušenému masu v kombinaci
s olivami, česnekem a červeným vínem. Usušené listy oregana mají výraznější chuť. Skvěle
dochutí zejména pokrmy z hub. Setkat se s ním můžete i v pivu a octech. Používáme jej rovněž
ke zvýraznění chuti telecího, skopového a kuřecího masa nebo plodů moře.
Skladování
Oregano skladujte ve vzduchotěsných, dobře uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě
bez přístupu slunečního svitu.