Oregano

Oregano

Oregano neboli dobromysl je bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí. Jako koření se používají sušené drhnuté listy. Neodmyslitelně patří do středomořské, asijské a mexické kuchyně, ale je to tradiční bylinka především italské kuchyně. Je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy, těstovin, rajčatových omáček, špaget a zeleninových salátů. Používáme jej rovněž ke zvýraznění chuti telecího, skopového a kuřecího masa nebo plodů moře.

Popis rostliny

Oregano neboli dobromysl obecná je typická bylinka středomořské kuchyně. Dobromysl je vytrvalá bylina dorůstající do výšky 20 až 90 cm. Kvete od července do září. Má drobné bílé nebo ˹alové květy. Květenství tvoří až 25 květů. Oregano je bylinka velmi podobná majoránce, obě rostliny jsou ze stejného rodu. Dobromysl obecná má načervenalou lodyhu. Plodem je tvrdka. Suší se v kyticích ve stínu, kde není příliš vysoká teplota. Neztratí se tak silice. Jako koření se používají sušené drhnuté listy.

Historie a původ

Oregano už odpradávna roste ve Středomoří, Asii a Severní Americe. Je to bylinka známá již od starověku. Staří Řekové používali dobromysl k léčbě kožních podráždění, infekcí a křečí. V řecké mytologii byla spojována s bohyní lásky Afroditou jako symbol štěstí. Proto Řekové používali bylinku při svatebních obřadech. Oblíbili si ji také Římané, kteří ji pomohli rozšířit po celé Evropě a severní Africe. Během tohoto období se rozšířila také do Číny, kde se používala v tradiční čínské medicíně proti horečce, zvracení a podráždění žaludku. Ve středověku se oreganu přisuzovaly magické vlastnosti. Oregano bylo symbolem radosti. Sušené listy smíchané s medem se používaly také na modřiny. V USA se bylinka významněji rozšířila až po 2. světové válce.

Chuť a vůně

Oregano je bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí. Chuť oregana je velmi podobná majoránce. Vliv na její chuť má i oblast, kde roste. Ve Středomoří získá nahořklou chuť, v severnějších oblastech je chuť naopak jemnější.

Použití v kuchyni

V dnešní době je oregano důležitým kořením v italské, řecké a francouzské kuchyni. Neodmyslitelně patří také do asijské a mexické kuchyně. Oregano je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy, těstovin, rajčatových omáček, špaget a zeleninových salátů. V Itálii je oregano oblíbené spíše v jižních oblastech, na severu dávají Italové přednost majoránce. Oregano má velmi výraznou chuť, proto je vhodné ho používat s rozvahou. Dobře se kombinuje s cuketou, rajčaty, lilkem nebo jemnými paprikami. Také je vhodné k dušenému masu v kombinaci s olivami, česnekem a červeným vínem. Usušené listy oregana mají výraznější chuť. Skvěle dochutí zejména pokrmy z hub. Setkat se s ním můžete i v pivu a octech. Používáme jej rovněž ke zvýraznění chuti telecího, skopového a kuřecího masa nebo plodů moře.

Skladování

Oregano skladujte ve vzduchotěsných, dobře uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě bez přístupu slunečního svitu.

KAM TEĎ

11 Celkem druhů