Chimichurri (čtěte jako čimičuri) je bylinková omáčka ke grilovanému masu, která pochází z Jižní Ameriky. Základem této studené omáčky je hladkolistá petržel, čerstvé oregano, česnek, rostlinný olej, ocet. A chilli paprička! Je to rychlovka – do mixéru naházíte byliny, co vám zrovna rostou na zahradě nebo na balkoně v truhlíku, zakápnete je octem a citronem a je hotovo. Chimichurri se hodí hlavně k červenému masu, v Argentině se podává k vyzrálému hovězímu, které se pomalu griluje na dřevě a posléze jen posype vločkovou solí. Maso s omáčkou můžete doplnit opečenými brambory. Chimichurri je ale výborná také k rybám, krevetám nebo zelenině.
hladkolistá petržel | 1 svazek |
čerstvý koriandr | půl svazku |
čerstvé oregano | 1 lžíce |
česnek | 3 stroužky |
chilli kousky | 1 lžička |
červený vinný ocet | 2 lžíce |
extra panenský olivový olej | 3 lžíce |
limetová šťáva | 2 lžíce |
sůl | |
pepř |
V mixéru typu kutr rozmixujeme dohromady všechny suroviny. Měla by vzniknout hrubší pasta. Podle potřeby omáčku dochutíme a hned podáváme.