Lepiduša

Lepiduša

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 50 minut

Máte rádi sladká hlavní jídla? Zkuste si uvařit tento tradiční pokrm z Valašska. Název jídla tuhle speciální bramborovou kaši s povidly a mákem dobře vystihuje… Klidně použijte bramborovou kaši, která vám zbyla z předchozího jídla. Uvidíte, že si na lepiduše pochutnají nejen děti.

INGREDIENCE

brambory 1 kg
sůl
švestkové povidla 150 g
mletá skořice 1 lžička
polohrubá / hrubá mouka 300 g
rozpuštěné máslo 100 g
mletý mák 60 g
moučkový cukr 80 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Brambory oloupeme, nakrájíme je na kostky a uvaříme doměkka v osolené vodě.

Mezitím, co se brambory vaří, promícháme povidla se skořicí, pokud je třeba, lze je trochu naředit vodou.

Uvařené brambory slijeme. Ještě horké je zasypeme trochou mouky a rozšťoucháme na kaši. Vařečkou vymícháme hladkou, nepříliš tuhou hmotu. Mouku přisypáváme postupně podle savosti brambor.

Na talíř naservírujeme bramborovou kaši, potřeme ji povidly a pokapeme rozehřátým máslem. Zakryjeme druhou vrstvou kaše, posypeme mákem a cukrem a znova přelijeme rozehřátým máslem.