Máte rádi sladká hlavní jídla? Zkuste si uvařit tento tradiční pokrm z Valašska. Název jídla tuhle speciální bramborovou kaši s povidly a mákem dobře vystihuje… Klidně použijte bramborovou kaši, která vám zbyla z předchozího jídla. Uvidíte, že si na lepiduše pochutnají nejen děti.
| brambory | 1 kg |
| sůl | |
| švestkové povidla | 150 g |
| mletá skořice | 1 lžička |
| polohrubá / hrubá mouka | 300 g |
| rozpuštěné máslo | 100 g |
| mletý mák | 60 g |
| moučkový cukr | 80 g |
Brambory oloupeme, nakrájíme je na kostky a uvaříme doměkka v osolené vodě.
Mezitím, co se brambory vaří, promícháme povidla se skořicí, pokud je třeba, lze je trochu naředit vodou.
Uvařené brambory slijeme. Ještě horké je zasypeme trochou mouky a rozšťoucháme na kaši. Vařečkou vymícháme hladkou, nepříliš tuhou hmotu. Mouku přisypáváme postupně podle savosti brambor.
Na talíř naservírujeme bramborovou kaši, potřeme ji povidly a pokapeme rozehřátým máslem. Zakryjeme druhou vrstvou kaše, posypeme mákem a cukrem a znova přelijeme rozehřátým máslem.