Byli jste na borůvkách a podařilo se vám jich nasbírat hodně? Uvařte si borůvkový džem a uchovejte si letní ovoce na zimní časy. Uvidíte, jak džem v zimě, kdy v obchodě seženete jen drahé borůvky z dovozu, oceníte. Jestli své těžce vydobyté ovoce nechcete dlouho vařit (a zničit tím jeho zdraví prospěšné látky), naložte borůvky na noc do cukru. Zkrátíte tak dobu vaření a uchováte ovoce ve velmi dobré kvalitě.
lesní borůvky | 1 kg |
třtinový cukr | 500 g |
šťáva z citronu | 1 |
citrusový pektin | 10 g |
vanilka bourbon | 1 lžíce |
Borůvky zbavíme stopek, propláchneme je a nasypeme do mísy. Přidáme k nim 400 g cukru a mírně je rozmačkáme šťouchadlem na brambory – tak, aby se narušila slupka a borůvky pustily šťávu. Zakryjeme a necháme 12 hodin odstát.
Scedíme. Šťávu s cukrem svaříme do konzistence sirupu. Přisypeme borůvky a přidáme citronovou šťávu. Vaříme 5 minut. Do džemu vmícháme vanilku. Pektin promícháme se zbylým cukrem a vsypeme do hrnce. Povaříme 5 minut, džem by měl mírně zhoustnout.
Čisté sklenice plníme horkým džemem, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme džem lehce vychladnout a poté otočíme sklenice zpět dnem dolů. Džem můžeme zavařit při 80 °C zhruba 20 minut.