Borůvkový džem s bourbonskou vanilkou

Borůvkový džem s bourbonskou vanilkou

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 35 minut + odležení 12 hodin + vaření 30 minut

Byli jste na borůvkách a podařilo se vám jich nasbírat hodně? Uvařte si borůvkový džem a uchovejte si letní ovoce na zimní časy. Uvidíte, jak džem v zimě, kdy v obchodě seženete jen drahé borůvky z dovozu, oceníte. Jestli své těžce vydobyté ovoce nechcete dlouho vařit (a zničit tím jeho zdraví prospěšné látky), naložte borůvky na noc do cukru. Zkrátíte tak dobu vaření a uchováte ovoce ve velmi dobré kvalitě.

INGREDIENCE

lesní borůvky 1 kg
třtinový cukr 500 g
šťáva z citronu 1
citrusový pektin 10 g
vanilka bourbon 1 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Borůvky zbavíme stopek, propláchneme je a nasypeme do mísy. Přidáme k nim 400 g cukru a mírně je rozmačkáme šťouchadlem na brambory – tak, aby se narušila slupka a borůvky pustily šťávu. Zakryjeme a necháme 12 hodin odstát.

Scedíme. Šťávu s cukrem svaříme do konzistence sirupu. Přisypeme borůvky a přidáme citronovou šťávu. Vaříme 5 minut. Do džemu vmícháme vanilku. Pektin promícháme se zbylým cukrem a vsypeme do hrnce. Povaříme 5 minut, džem by měl mírně zhoustnout.

Čisté sklenice plníme horkým džemem, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme džem lehce vychladnout a poté otočíme sklenice zpět dnem dolů. Džem můžeme zavařit při 80 °C zhruba 20 minut.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít