Zavařenina je výrobek z rozvařeného a zahuštěného ovoce. Může se připravovat i z padaného nebo nehezkého ovoce, na kráse ani na chuti jí to rozhodně neubere. Meruňky jsou úžasné ovoce pro tepelnou úpravu, toust s meruňkovou zavařeninou je osvědčená ranní klasika. Pokud chcete zavařeninu povznést na vyšší úroveň, pohrajte si s kořením či bylinkami. V tomto receptu dominuje vanilka, přidat můžete dle chuti třeba i skořici, badyán, špetku muškátového oříšku, čerstvý tymián či meduňku.
meruňky (mohou být i přezrálé a potlučené) | 1 kg |
třtinový cukr | 500 g |
citron | 1 |
vanilkový lusk | 1 |
jablečný / citrusový pektin | 10 g |
Pokud je to nutné, okrájíme z meruněk pomačkaná či jinak poškozená místa, meruňky vypeckujeme a nakrájíme na menší kusy. Zasypeme je v hrnci většinou cukru a necháme v chladu odležet 12 hodin.
Odleželé meruňky rychle svaříme v hrnci a poté propasírujeme. Vanilkový lusk rozřízneme a dřeň vyškrábneme k propasírovaným meruňkám, přidáme i zbylý lusk, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Promícháme a povaříme zhruba 10 minut při vyšší teplotě.
Z rozvařených meruněk vyjmeme lusk. Pektin promícháme se zbylým cukrem a vmícháme ho do zavařeniny. Povaříme 5 minut, dokud meruňky nezhoustnou.
Zavařeninu rozlijeme do čistých suchých sklenic. Zavíčkujeme, otočíme sklenice dnem vzhůru a necháme zavařeninu mírně zchladnout. Pak otočíme nazpět. Sklenice můžeme také zavařit při 80 °C zhruba 20 minut.