Jahodovomangová granita

Jahodovomangová granita

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 25 minut + mražení 6 hodin

Granita je mražený dezert, osvěžující pochoutka pocházející ze Sicílie. Něco mezi ledovou tříští (která je ale tekutější) a sorbetem (ten má zase oproti granitě tužší konzistenci). Připravuje se z vody, sladidla a příchutě. Klasicky se jako sladidlo používá cukr a jako příchuť třeba ovoce, káva, čokoláda, k tomu různé koření, bylinky či extrakty. Nápadům (a chutím) se meze nekladou. K přípravě téhle ovocné granity není potřeba zmrzlinovač – nic vám tedy nebrání, abyste si ji doma také zkusili připravit.

INGREDIENCE

jahody 250 g
vyzrálé mango 1
sušená citronová kůra 1 lžička
limetová šťáva 2 lžíce
agávový sirup 150 ml
voda 225 ml
podrcená meduňka 3 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Jahody zbavíme stopek, mango oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky. Dáme ji se zbylými přísadami do mixéru a rozmixujeme dohladka.  

Ovocnou směs rozetřeme do hlubšího pekáče a vložíme ho do mrazáku. Každých 30 minut ji načechráme vidličkou. Než rovnoměrně zmrzne, trvá to zhruba 6 hodin. Pokud máme k dispozici zmrzlinovač, můžeme ho využít, ale výsledná konzistence nebude tak křupavá.

Hotovou granitu vyndáme z mrazáku, vidličkou naškrábeme do vychlazených sklenic a hned podáváme. 

Tip: Pro ostřejší osvěžení lze do směsi přilít 50 ml vodky. V chuti zanechá příjemně štiplavou stopu. Jen je třeba počítat s tím, že granita bude mrznout trochu déle.