Granita je mražený dezert, osvěžující pochoutka pocházející ze Sicílie. Něco mezi ledovou tříští (která je ale tekutější) a sorbetem (ten má zase oproti granitě tužší konzistenci). Připravuje se z vody, sladidla a příchutě. Klasicky se jako sladidlo používá cukr a jako příchuť třeba ovoce, káva, čokoláda, k tomu různé koření, bylinky či extrakty. Nápadům (a chutím) se meze nekladou. K přípravě téhle ovocné granity není potřeba zmrzlinovač – nic vám tedy nebrání, abyste si ji doma také zkusili připravit.
jahody | 250 g |
vyzrálé mango | 1 |
sušená citronová kůra | 1 lžička |
limetová šťáva | 2 lžíce |
agávový sirup | 150 ml |
voda | 225 ml |
podrcená meduňka | 3 lžíce |
Jahody zbavíme stopek, mango oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky. Dáme ji se zbylými přísadami do mixéru a rozmixujeme dohladka.
Ovocnou směs rozetřeme do hlubšího pekáče a vložíme
ho do mrazáku. Každých 30 minut ji načechráme vidličkou. Než rovnoměrně zmrzne,
trvá to zhruba 6 hodin. Pokud máme k dispozici zmrzlinovač, můžeme ho využít,
ale výsledná konzistence nebude tak křupavá.
Hotovou granitu vyndáme z mrazáku, vidličkou naškrábeme do vychlazených sklenic a hned podáváme.
Tip: Pro ostřejší osvěžení lze do směsi přilít 50 ml vodky. V chuti zanechá příjemně štiplavou stopu. Jen je třeba počítat s tím, že granita bude mrznout trochu déle.