Že se vám pod slovem klevela nic nevybaví? Klevela se říká rozvařenému ovoci s cukrem. Nejblíže se dá připodobnit k povidlům, není však tolik kompaktní, je spíše kašovitá. Svou konzistencí se hodí k další úpravě. Klevelu můžete použít při pečení jako náplň, dále z ní uvařit různé omáčky a nebo ji přidávat jako dochucovadlo, třeba do snídaňové kaše nebo jogurtu. A co teprve nedělní palačinky, ty jsou pro naplnění jablečnou klevelou se skořicí přímo stvořené!
jablka | 1 kg |
krupicový cukr | 200 g |
rum tuzemák | 3 lžíce |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
hřebíček | 4 |
Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Nakrájená jablka smícháme v míse s cukrem. Mísu zakryjeme a vložíme na 24 hodin do lednice.
Druhý den začneme jablka, která díky cukru pustila šťávu, vařit v hrnci se silnějším dnem. K jablkům přidáme koření, přivedeme je k varu a pravidelně mícháme. Měli bychom je vařit asi 20 minut.
Hotovou klevelu nalijeme do předem připravených sklenic, které musí být dobře vymyté a vysušené.