Voňavá višňová zavařenina

Voňavá višňová zavařenina

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava

Plody višní svou barvou připomínají rubíny. Předpovídají sladké osvěžení. Někomu nevyhovuje trpká a kyselá příchuť višní, jiný je pro ni miluje! Do višňové zavařeniny přidáváme cukr, oblíbit si ji tedy mohou i milovníci sladkého. Zavařenina se skvěle vyjímá na mřížkovaném koláči, ozvláštní i vánoční linecká kolečka

INGREDIENCE

višně 1 kg
šťáva z citronu 1
svitek skořice 1
vanilkový lusk 1
třtinový cukr 350 g
citrusový pektin 10 g
rum 2 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Připravíme si sklenice, které budeme zavařeninou plnit. Dobře je vymyjeme a necháme vyschnout.  

Višně umyjeme a vypeckujeme. Vložíme je do hrnce, zakápneme citronovou šťávou, přidáme k nim semínka z rozkrojeného vanilkového lusku, svitek skořice a polovinu cukru. Směs vaříme asi 15 minut.  

Zbylý cukr smícháme s pektinem a přisypeme do zavařeniny. Pokud bychom do zavařeniny sypali pouze samotný pektin, vznikly by hrudky. Vaříme dalších 5 minut. 

Vyjmeme koření a plníme připravené sklenice, které ihned dobře zavíčkujeme. Můžeme zavařit klasickým způsobem.