Plody višní svou barvou připomínají rubíny. Předpovídají sladké osvěžení. Někomu nevyhovuje trpká a kyselá příchuť višní, jiný je pro ni miluje! Do višňové zavařeniny přidáváme cukr, oblíbit si ji tedy mohou i milovníci sladkého. Zavařenina se skvěle vyjímá na mřížkovaném koláči, ozvláštní i vánoční linecká kolečka
višně | 1 kg |
šťáva z citronu | 1 |
svitek skořice | 1 |
vanilkový lusk | 1 |
třtinový cukr | 350 g |
citrusový pektin | 10 g |
rum | 2 lžíce |
Připravíme si sklenice, které budeme zavařeninou plnit. Dobře je vymyjeme a necháme vyschnout.
Višně umyjeme a vypeckujeme. Vložíme je do hrnce, zakápneme citronovou šťávou, přidáme k nim semínka z rozkrojeného vanilkového lusku, svitek skořice a polovinu cukru. Směs vaříme asi 15 minut.
Zbylý cukr smícháme s pektinem a přisypeme do zavařeniny. Pokud bychom do zavařeniny sypali pouze samotný pektin, vznikly by hrudky. Vaříme dalších 5 minut.
Vyjmeme koření a plníme připravené sklenice, které ihned dobře zavíčkujeme. Můžeme zavařit klasickým způsobem.