Couračka je tradiční česká polévka, dodnes velmi oblíbená. Jedná se o prostou polévku, která se ale podávala (a stále podává) i ve sváteční dny. Byla připravována velmi jednoduše z vařeného, zahuštěného kysaného zelí, někdy doplněného klobáskami či uzeným masem. A proč se jí říká couračka? Když naberete lžící zelí, občas vám polévka prostě ukápne, trochu se „courá“.
brambory | 400 g |
kmín | 1 lžička |
sůl | |
kysané zelí | 250 g |
bobkový list | 1 |
kuličky nového koření | 3 |
kuličky černého pepře | 3 |
máslo | 2 lžíce |
hladká mouka | 1 lžíce |
paprika sladká mletá | 0,5 lžičky |
smetana na vaření | 200 ml |
Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a uvaříme ve větším hrnci v osolené vodě s kmínem doměkka. Vodu ale neslijeme – později k bramborám a k této vodě přidáme uvařené zelí.
Jakmile dáme vařit brambory, zelí nakrájíme nahrubo a uvaříme ho zvlášť v menším hrnci se zbylým koření, také doměkka. Vaříme ho zvlášť, protože brambory by se v kyselé vodě špatně a dlouho vařily.
V pánvi rozehřejeme polovinu másla, poté do něj vmícháme mouku a mícháním na středním plameni připravíme zlatavou jíšku.
K bramborám s vodou vmícháme uvařené zelí a mletou papriku, zahustíme polévku jíškou a povaříme ji posledních 5 minut. Nakonec přidáme zbylé máslo a smetanu. Horkou polévku hned podáváme.