Teplé letní dny a hojnost na záhonech nabádá k odlehčení jídelníčku. Ale kdo by chtěl neustále jíst saláty? Možná nezvaní zahradní hosté, slimáci. Z rozličné úrody lze připravit lehké letní zeleninové soté. Použít můžete cukety, dýně i patizon, které nakrájíte na tenké nudličky. Základ můžete doplnit mladými lusky cukrového hrášku, zelenými fazolkami či kořenovou zeleninou pokrájenou na jemné plátky. Celou směs dokonale dochutí cibule a česnek. Dušenou zeleninovou směs můžete podávat jako přílohu k masu nebo si k ní připravit jogurtový bylinkový dip. A rázem se z přílohy stane hlavní jídlo!
Cukety a fazolky omyjeme, cibuli oloupeme. Zeleninu rozkrojíme a nakrájíme na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejeme několik lžic oleje, na kterém začneme zeleninu restovat. Zeleninu restujeme na středním stupni, nesmí se připálit, žádoucí je aby teplem jen hezky zkřehla. Nakonec dobře osolíme a dochutíme citrónovým pepřem. Dobře mícháme.