Bohatá paleta čerstvé zeleniny v zimě trochu vybledne. Naučte se připravovat rychlé pickles, které obohatí každé jídlo zajímavou chutí i barvou. Pokud zkombinujete různé druhy zeleniny a koření, každý týden může směs chutnat jinak a také krásně vypadat. Hořčičné semínko zeleninu konzervuje, fenykl působí proti nadýmání, kurkuma a chilli paprička příjemně zahřejí. Hotové pickles skladujte v lednici.
Pickles z červené cibule | |
na měsíčky nakrájená červená cibule | |
Nálev | |
hořčičné semínko | |
1 díl octa na 2 díly cukru | |
kuličky barevného pepře | |
Květákovo-brokolicové pickles | |
květák a brokolice | rozebrané na drobné růžičky |
nasekaný kopr | |
kuličky barevného pepře | |
hořčičné semínko | |
semínka fenyklu | |
Nálev | |
1 díl octa na 2 díly cukru | |
nasekaný kopr | |
semínka fenyklu | |
Květákové pickles | |
drobné růžičky květáku | |
kuličky barevného pepře | |
chilli paprička | 1 |
Nálev | |
kurkuma | 1 lžíce |
1 díl octa na 2 díly cukru | |
hořčičné semínko | 1 lžíce |
Cuketové pickles | |
mladá cuketa nakrájená na plátky (i se slupkou) | |
hořčičné semínko | |
Nálev | |
1 díl octa na 2 díly cukru | |
kurkuma | 1 lžíce |
hořčice černá | 1 lžíce |
Kmín římský | 1 lžička |
Ingredience na nálev smícháme s octem a povaříme tak, aby se cukr rozpustil. Necháme zchladnout. Do čistých sklenic s uzávěrem vložíme na plátky nakrájenou nebo na růžičky oddělenou zeleninu a zbylé koření. Vše zalijeme hotovým nálevem po okraj sklenice a necháme odležet do druhého dne. Pickles vydrží čerstvé nejméně 14 dní.