Dýňové pyré je univerzální surovina, kterou můžete využít naslano i nasladko. Můžete ho zavařit nebo uchovávat v mrazáku a později vytáhnout podle potřeby. Dýně v těstu se postará o zářivou barvu, vláčnost a objem, což se u piškotové rolády obzvlášť hodí. Pak už ji stačí jen doplnit šlehačkou a sklízet ovace. Šlehačku můžete osladit klasicky cukrem nebo voňavým javorovým sirupem, který je o něco zdravější – šlehačku ale trochu obarví.
Těsto | |
vejce | 4 |
polohrubá mouka | 180 g |
Kypřicí prášek do pečiva | 1 lžička |
Skořice mletá | 1 lžička |
sůl | špetka |
třtinový cukr | 80 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
citronová šťáva | 1 lžíce |
dýňové pyré (Hokkaidó, English Pie) | 180 g |
Náplň | |
smetana ke šlehání | 180 ml |
třtinový cukr/ javorový sirup | 2 lžíce |
Plech vyložíme pečícím papírem. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Mouku prosijeme do mísy a promícháme ji s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. V jiné míse prošleháme cukr se žloutky, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Nakonec do tekuté směsi zašleháme dýňové pyré. Moučnou směs zapracujeme do prošlehaných žloutků, zvolna vmícháme sníh a těsto vlijeme na připravený plech. Uhladíme ho špachtlí a pečeme v předehřáté troubě zhruba 12 minut, až je těsto propečené, ale ještě pruží na dotek.
Upečený korpus vyjmeme, posypeme trochou cukru a zakryjeme vlhkou utěrkou. Obrátíme ho a sloupneme z něj pečící papír. Korpus opatrně zarolujeme (i s utěrkou) a necháme ho zchladnout. Těsto se tak připraví na další plnění a při rolování nebude praskat.
Smetanu ušleháme s cukrem nebo sirupem na tužší šlehačku. Vychladlou roládu rozbalíme, potřeme šlehačkou, znovu zabalíme a poté ji nakrájíme.