Roláda z dýně

Dýňová roláda s karamelovou chutí

Dýňová roláda s karamelovou chutí Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 60 minut

Dýňové pyré je univerzální surovina, kterou můžete využít naslano i nasladko. Můžete ho zavařit nebo uchovávat v mrazáku a později vytáhnout podle potřeby. Dýně v těstu se postará o zářivou barvu, vláčnost a objem, což se u piškotové rolády obzvlášť hodí. Pak už ji stačí jen doplnit šlehačkou a sklízet ovace. Šlehačku můžete osladit klasicky cukrem nebo voňavým javorovým sirupem, který je o něco zdravější – šlehačku ale trochu obarví.

INGREDIENCE

Těsto
vejce 4
polohrubá mouka 180 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
Skořice mletá 1 lžička
sůl špetka
třtinový cukr 80 g
vanilkový extrakt 1 lžička
citronová šťáva 1 lžíce
dýňové pyré (Hokkaidó, English Pie) 180 g

Náplň
smetana ke šlehání 180 ml
třtinový cukr/ javorový sirup 2 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Postup:

Plech vyložíme pečícím papírem. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C.  

Mouku prosijeme do mísy a promícháme ji s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. V jiné míse prošleháme cukr se žloutky, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Nakonec do tekuté směsi zašleháme dýňové pyré. Moučnou směs zapracujeme do prošlehaných žloutků, zvolna vmícháme sníh a těsto vlijeme na připravený plech. Uhladíme ho špachtlí a pečeme v předehřáté troubě zhruba 12 minut, až je těsto propečené, ale ještě pruží na dotek.  

Upečený korpus vyjmeme, posypeme trochou cukru a zakryjeme vlhkou utěrkou. Obrátíme ho a sloupneme z něj pečící papír. Korpus opatrně zarolujeme (i s utěrkou) a necháme ho zchladnout. Těsto se tak připraví na další plnění a při rolování nebude praskat.  

Smetanu ušleháme s cukrem nebo sirupem na tužší šlehačku. Vychladlou roládu rozbalíme, potřeme šlehačkou, znovu zabalíme a poté ji nakrájíme.