Kdoule? Vypadá jako hruška, ale není to hruška. Neobvyklé, mnohdy opomíjené ovoce je velmi zdravé – obsahuje velké množství vitamínu A a B a je bohaté na minerály, jako je draslík, vápník, železo či zinek. Čerstvé kdoule jsou lákavě aromatické, zároveň však velmi tvrdé, a proto téměř nepoživatelné. Po uvaření se z nich ale stává měkká pochoutka s výraznou chutí. Kdoulový kompot budete chtít mlsat hned po uvaření, od podzimu do jara.
Kdoule omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a opatrně z nich vyřízneme jádřinec. Vložíme je do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou. Vodu zahřejeme, přidáme do ní koření a cukr, ale nenecháme ji vařit. Přiklopíme a necháme kdoule v teplé vodě tak dlouho, dokud nezměknou, zhruba 2 hodiny. Zakápneme citronovou šťávou.
Vymyté a vysušené sklenice plníme kdoulemi. Do každé sklenice vložíme polovinu či třetinu vanilkového lusku, 1 svitek skořice, několik hřebíčků a kdoule prosypeme cukrem. Sklenice dolijeme vodou, uzavřeme a zavaříme – mělo by stačit 20 minut ve vodní lázni.