Nakládané kdoule na horší časy

Naložená kdoule

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 160 minut

Kdoule? Vypadá jako hruška, ale není to hruška. Neobvyklé, mnohdy opomíjené ovoce je velmi zdravé – obsahuje velké množství vitamínu A a B a je bohaté na minerály, jako je draslík, vápník, železo či zinek. Čerstvé kdoule jsou lákavě aromatické, zároveň však velmi tvrdé, a proto téměř nepoživatelné. Po uvaření se z nich ale stává měkká pochoutka s výraznou chutí. Kdoulový kompot budete chtít mlsat hned po uvaření, od podzimu do jara.

INGREDIENCE

kdoule 2 kg
voda 4l
hřebíček 10
skořice 4–6 svitků
vanilkové lusky 2
cukr krupice 200 g
šťáva z citronu 1

PŘÍPRAVA RECEPTU

Postup:

Kdoule omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a opatrně z nich vyřízneme jádřinec. Vložíme je do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou. Vodu zahřejeme, přidáme do ní koření a cukr, ale nenecháme ji vařit. Přiklopíme a necháme kdoule v teplé vodě tak dlouho, dokud nezměknou, zhruba 2 hodiny. Zakápneme citronovou šťávou. 

Vymyté a vysušené sklenice plníme kdoulemi. Do každé sklenice vložíme polovinu či třetinu vanilkového lusku, 1 svitek skořice, několik hřebíčků a kdoule prosypeme cukrem. Sklenice dolijeme vodou, uzavřeme a zavaříme – mělo by stačit 20 minut ve vodní lázni.