Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava

Svatomartinské rohlíčky jsou tradiční pečivo, které se připravuje na svátek svatého Martina. Existuje celá řada receptů, ať už na těsto, které může být kynuté i neykunté, nebo i náplně. Nejvíc klasická náplň je ořechové, ale nemusíte se bát rohlíčky naplnit tvarohem s rozinkami, nebo švestkovými povidly, budou i tak chutnat báječně.

INGREDIENCE

Máslo 200 g
Citrónový cukr Vitana 1 ks
Cukr krupice 90 g
Žloutky 2 ks
Droždí sušené Vitana 1 ks
Hladká mouka 250 g
Polohrubá mouka 250 g
Mléko 150 ml
Sůl špetka
Piškotové drobečky 120 g
Vanilkový cukr Vitana 1 ks
Vlašské ořechy mleté 120 g
Sušené mléko 60 g
Rum 10 ml
Voda 200 ml

PŘÍPRAVA RECEPTU

Začněte přípravou ořechové náplně. V hrnci svařte vodu se sušeným mlékem a 70 g cukru. Do vroucí směsi přisypejte vlašské ořechy a provařte 3 minuty. Odstavte, zahustěte piškotovými drobečky a dochuťte vanilkovým cukrem a rumem.

Do větší misky nasypejte mouku a vytvořte v ní důlek. Mléko ohřejte na 30°C a nalijte do důlku. Do mléka
vmíchejte 20 g cukru a sušené droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do něj pak přidejte žloutky, citrónový cukr a špetku soli. Vzniklou hmotu hněťte vařečkou do doby než vznikne hladké a propracované těsto.

Těsto následně rozdělte na čtyři díly a každý rozválejte na tenkou placku. Tu rozdělte na 8 dílů a sáčkem s hladkou trubičkou na každý dílek naneste připravenou ořechovou, vždy na širší část. Těsto zabalte směrem od širší části ke špičce a zatočte do tvaru rohlíčků nebo podkoviček. Rohlíčky přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30 minut. Pomašlujte žloutkem a střed rohlíčku dozdobte polovinou vlašského ořechu. Pečte na 180 °C dozlatova.