Svatomartinské rohlíčky jsou tradiční pečivo, které se připravuje na svátek svatého Martina. Existuje celá řada receptů, ať už na těsto, které může být kynuté i neykunté, nebo i náplně. Nejvíc klasická náplň je ořechové, ale nemusíte se bát rohlíčky naplnit tvarohem s rozinkami, nebo švestkovými povidly, budou i tak chutnat báječně.
Máslo | 200 g |
Citrónový cukr Vitana | 1 ks |
Cukr krupice | 90 g |
Žloutky | 2 ks |
Droždí sušené Vitana | 1 ks |
Hladká mouka | 250 g |
Polohrubá mouka | 250 g |
Mléko | 150 ml |
Sůl | špetka |
Piškotové drobečky | 120 g |
Vanilkový cukr Vitana | 1 ks |
Vlašské ořechy mleté | 120 g |
Sušené mléko | 60 g |
Rum | 10 ml |
Voda | 200 ml |
Začněte přípravou ořechové náplně. V hrnci svařte vodu
se sušeným mlékem a 70 g cukru. Do vroucí směsi přisypejte vlašské ořechy a
provařte 3 minuty. Odstavte, zahustěte piškotovými drobečky a dochuťte
vanilkovým cukrem a rumem.
Do větší misky nasypejte mouku a vytvořte
v ní důlek. Mléko ohřejte na 30°C a nalijte do důlku. Do mléka
vmíchejte 20 g cukru a sušené droždí a na
teplém místě nechte vzejít kvásek. Do něj pak přidejte žloutky, citrónový cukr
a špetku soli. Vzniklou hmotu hněťte vařečkou do doby než vznikne hladké a
propracované těsto.
Těsto následně rozdělte na čtyři díly a
každý rozválejte na tenkou placku. Tu rozdělte na 8 dílů a sáčkem s hladkou
trubičkou na každý dílek naneste připravenou ořechovou, vždy na širší část.
Těsto zabalte směrem od širší části ke špičce a zatočte do tvaru rohlíčků nebo
podkoviček. Rohlíčky přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30
minut. Pomašlujte žloutkem a střed rohlíčku dozdobte polovinou vlašského
ořechu. Pečte na 180 °C dozlatova.