 Druh jídla Bezmasá jídla
                  Obtížnost Snadná
                  Příprava 90 minut
                
                
                  Druh jídla Bezmasá jídla
                  Obtížnost Snadná
                  Příprava 90 minut
                
              
              
            Ovocné knedlíky jsou základem české kuchyně, kynuté švestkové miloval František Ferdinand d‘ Este, který se na ně těšíval na Konopiště. Velmi oblíbené bylo i tvarohové těsto a také bramborové. Brambory měli totiž lidé všude a stačilo je jen doplnit moukou a vejcem a vzniklo těsto s rozličným použitím. Hutnější těsto výborně podrží sladké šťavnaté třešně. Křupavou posypku z opražené strouhanky rozvoní perníkové koření, které můžete přimíchat i do těsta. Skořice, vanilka, badyán, hřebíček a muškátový oříšek si s třešněmi skvěle rozumí.
| brambory (varný typ C) | 500 g | 
| třešně | 500 g | 
| sůl | 2 špetky | 
| hrubá mouka | 200 g | 
| vejce | 1 ks | 
| citronová kůra | z 1/2 citronu | 
| perníkové koření | lžička | 
| mouka | na pomoučení | 
| máslo | 70 g | 
| vlašské ořech | 50 g | 
| moučkový cukr | 50 g | 
| strouhanka | 200 g | 
Brambory uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka. Slijte je a nechte trochu zchladnout.
Mezitím omyjte a vypeckujte třešně. Ve velkém hrnci uvařte 3,5 l jemně osolené vody.
Zchladlé brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a promíchejte s moukou, se špetkou soli, vejcem, citronovou kůrou a perníkovým kořením. Vypracujte hladké těsto.
Po částech ho rozválejte na mírně pomoučené ploše na plát silný 5 mm. Rozkrájejte ho na čtverce, do každého zabalte tři třešně. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a povařte 15–20 minut, až vyplavou na hladinu. Můžete jeden na zkoušku rozkrojit, jestli je dostatečně uvařený a měkký.
Máslo rozehřejte. Ořechy rozmixujte nahrubo a promíchejte podle chuti s cukrem. Strouhanku opražte nasucho na pánvi a promíchejte s perníkovým kořením.
Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou. Rozdělte je na talíře, posypte strouhankou a ořechy a přelijte máslem.