Ovocné knedlíky jsou základem české kuchyně, kynuté švestkové miloval František Ferdinand d‘ Este, který se na ně těšíval na Konopiště. Velmi oblíbené bylo i tvarohové těsto a také bramborové. Brambory měli totiž lidé všude a stačilo je jen doplnit moukou a vejcem a vzniklo těsto s rozličným použitím. Hutnější těsto výborně podrží sladké šťavnaté třešně. Křupavou posypku z opražené strouhanky rozvoní perníkové koření, které můžete přimíchat i do těsta. Skořice, vanilka, badyán, hřebíček a muškátový oříšek si s třešněmi skvěle rozumí.
brambory (varný typ C) | 500 g |
třešně | 500 g |
sůl | 2 špetky |
hrubá mouka | 200 g |
vejce | 1 ks |
citronová kůra | z 1/2 citronu |
perníkové koření | lžička |
mouka | na pomoučení |
máslo | 70 g |
vlašské ořech | 50 g |
moučkový cukr | 50 g |
strouhanka | 200 g |
Brambory uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka. Slijte je a nechte trochu zchladnout.
Mezitím omyjte a vypeckujte třešně. Ve velkém hrnci uvařte 3,5 l jemně osolené vody.
Zchladlé brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a promíchejte s moukou, se špetkou soli, vejcem, citronovou kůrou a perníkovým kořením. Vypracujte hladké těsto.
Po částech ho rozválejte na mírně pomoučené ploše na plát silný 5 mm. Rozkrájejte ho na čtverce, do každého zabalte tři třešně. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a povařte 15–20 minut, až vyplavou na hladinu. Můžete jeden na zkoušku rozkrojit, jestli je dostatečně uvařený a měkký.
Máslo rozehřejte. Ořechy rozmixujte nahrubo a promíchejte podle chuti s cukrem. Strouhanku opražte nasucho na pánvi a promíchejte s perníkovým kořením.
Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou. Rozdělte je na talíře, posypte strouhankou a ořechy a přelijte máslem.