Létečko

Létečko

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava

Přivítejte jaro s pořádnou parádou! Létečko je krásná tradiční dekorace, která po dlouhá léta na vsích vyháněla z půdy i hospodářských stavení našich prababiček a pradědečků zimní lenost a neduhy. Každý správný hospodář musel na jaře vypudit zlé síly ze země, aby mu půda přinesla bohatou úrodu. Chlapci i dívky chodívali vsí a nosili po domech tyto krásně zdobené symboly jara, za které byli obdarováni výslužkou.

INGREDIENCE

mazancové těsto
červené či bílé pentle
větvičky kočiček či zelenající proutky
vyfouklá a vařená vejce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Nejprve z mazancového těsta vytvoříme zapletené věnce – upleteme klasické copy a jejich konce pořádně spojíme. Kousek těsta si necháme na dekorování. Věnce mohou být malé nebo větší, podle naší preference. Do věnců se zasadí vařená vejce. Ze schovaného kusu těsta vytvoříme jednoduchým uzlíkem malé ptáčky. Z jedné strany uzlík nastříháme jako ocásek. Z druhé strany připevníme dvě kuličky (třeba pepře nebo nového koření) jako očička.

Věnce upečeme.

Po vychladnutí věnců do těsta zapíchneme větvičky, na které opatrně navlékneme vyfouklá bílá či obarvená vajíčka. Dole i nahoře větvičky upevníme pentlí a nakonec proutky v horní části svážeme. Uprostřed se nám na pentli mezi větvemi může pohupovat další vyfouklé vajíčko. Do hnízdečka z vršků větviček posadíme ptáčka a létečko je hotové.