Zapečená, křupavá granola není žádná novinka. První „granula“, jak se tato vločková dobrota původně nazývala, byla patentována už na konci 19. století. Základem granoly jsou obilné vločky, ořechy nebo semínka (nejlépe obojí) a med, cukr či sirup. Tenhle recept je jen ukázkou toho, jak může granola vypadat. Troufněte si i na svoje vlastní kombinace – přidejte, co máte zrovna ve spíži. Vlašáky, skořici, javorový sirup, rozinky, křížaly, vanilku, lněné semínko. Uvidíte, že to stojí za to!
ovesné vločky | 150 g |
špaldové vločky | 150 g |
mandle | hrst |
pekanové ořechy | hrst |
směs semínek (slunečnicových, piniových, dýňových) | hrst |
plátkový kokos | hrst |
sušené brusinky | hrst |
med | 5 polévkových lžic |
třtinový cukr | 50 g |
himalájská sůl | špetka |
mletý kardamom | 1/2 čajové lžičky |
Troubu předehřejeme na 160 °C. Na plech rozprostřeme pečící papír. Ořechy nasekáme nahrubo a spolu s vločkami, semínky a kokosem je nasypeme na plech a lehce posolíme. Promícháme rukama a dáme na 10 minut do trouby, dokud nezačne kokos zlátnout. Mezitím lehce rozehřejeme med a cukr s kardamomem a tekutou směsí zalijeme pečené vločky. Opět rovnoměrně promícháme a zapékáme dalších 20 minut. Hlídáme hlavně ořechy, aby se nespálily a nezhořkly (případně zmírníme teplotu pečení). Do teplé granoly vmícháme brusinky, necháme ji vychladnout a uchováme v uzavřené nádobě ve spíži.