Kořeněná granola

Kořeněná granola

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 40 minut

Zapečená, křupavá granola není žádná novinka. První „granula“, jak se tato vločková dobrota původně nazývala, byla patentována už na konci 19. století. Základem granoly jsou obilné vločky, ořechy nebo semínka (nejlépe obojí) a med, cukr či sirup. Tenhle recept je jen ukázkou toho, jak může granola vypadat. Troufněte si i na svoje vlastní kombinace – přidejte, co máte zrovna ve spíži. Vlašáky, skořici, javorový sirup, rozinky, křížaly, vanilku, lněné semínko. Uvidíte, že to stojí za to!

INGREDIENCE

ovesné vločky 150 g
špaldové vločky 150 g
mandle hrst
pekanové ořechy hrst
směs semínek (slunečnicových, piniových, dýňových) hrst
plátkový kokos hrst
sušené brusinky hrst
med 5 polévkových lžic
třtinový cukr 50 g
himalájská sůl špetka
mletý kardamom 1/2 čajové lžičky

PŘÍPRAVA RECEPTU

Troubu předehřejeme na 160 °C. Na plech rozprostřeme pečící papír. Ořechy nasekáme nahrubo a spolu s vločkami, semínky a kokosem je nasypeme na plech a lehce posolíme. Promícháme rukama a dáme na 10 minut do trouby, dokud nezačne kokos zlátnout. Mezitím lehce rozehřejeme med a cukr s kardamomem a tekutou směsí zalijeme pečené vločky. Opět rovnoměrně promícháme a zapékáme dalších 20 minut. Hlídáme hlavně ořechy, aby se nespálily a nezhořkly (případně zmírníme teplotu pečení). Do teplé granoly vmícháme brusinky, necháme ji vychladnout a uchováme v uzavřené nádobě ve spíži.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít