Pošmourné počasí podzimu umí prozářit nejen barevné listí, ale i červené plody jeřabin. Chodíte-li po kraji a jejich rudé korálky vás lákají, nemusíte odolávat, uvařte z nich džem! Sbírejte je lehce promrzlé ke konci září či na začátku října. Džem zajímavě chutná a působí močopudně, blahodárně na střevní činnost a proti revmatismu. Dobře se hodí také k přípravě masa.
kuřecí stehna | 10 ks |
jeřabinový džem | 3 lžíce |
sójová omáčka | 3 lžíce |
olivový olej | 2 lžíce |
balzamikový krém / redukce | 1 lžíce |
chilli omáčka | 1 lžička |
sušený česnek | 1 lžička |
sůl | špetka |
čerstvý strouhaný křen k podávání |
Z jeřabinového džemu, sójové omáčky, olivového oleje, balzamikového krému, chilli omáčky a česneku se solí vytvoříme marinádu, kterou potřeme kuřecí stehýnka. Maso necháme několik hodin uležet.
Poté předehřejeme troubu na 250 °C. Maso rozprostřeme na plech vymazaný olejem. Pokud chceme, můžeme kosti stehýnek obalit alobalem (aby se dětem lépe držely a tolik se omáčkou neušpinily). Stehýnka znovu osolíme a potřeme zbylou marinádou.
Maso ze začátku přikryjeme alobalem a pečeme 45 minut. Upečené maso servírujeme posypané čerstvě nastrouhaným křenem.