Podzimní krůta se šalvějí a česnekem

Podzimní krůta se šalvějí a česnekem

Podzimní krůta se šalvějí a česnekem Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 180 minut

Krůtí maso není tučné a je prospěšné pro náš organismus - zejména díky vysokému obsahu vitamínu B12, kyseliny linolové, která přispívá ke snížení špatného cholesterolu v krvi, a železa, které pomáhá obnovit krvetvorbu. Selen a zinek podporují imunitu. Díky máslovo-šalvějové marinádě bude krůtí maso krásně šťavnaté a voňavé. Krůta se skvěle hodí pro sváteční obědy. A pokud upečete krůtu celou, bez obav nasytíte všechny členy rodiny.

INGREDIENCE

Maso
krůta 1
rozmarýn 4 snítky
máslo 60 g
česnek 4 stroužky
šalvěj 6–8 lístků
olivový olej 2 lžíce
bio citron 1
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka

Marináda
máslo 125 g
česnek 2 stroužky
med 150 g
nasekaná šalvěj 2 lžíce
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka

Příloha
karotka 1 kg
máslo 50 g
česnek 6 stroužků
rozmarýn 2 snítky
listy šalvěje 1 menší hrst
šťáva z pomeranče 1
med 2 lžíce
granátové jablko k podávání 1

PŘÍPRAVA RECEPTU


Troubu předehřejeme na 240 °C. Krůtu očistíme, odřízneme křídla, osolíme a opepříme. Opatrně nařízneme kůži za krkem a vložíme pod ní snítky rozmarýnu a tenké plátky másla. Česnek oloupeme a dva stroužky vložíme do krůty. Zbylý česnek rozdrtíme s lístky šalvěje, promícháme se zbylým máslem a olejem a krůtu směsí potřeme. Citron omyjeme, rozpůlíme a také vložíme dovnitř. Krůtu vložíme do pekáče prsíčky nahoru, lehce podlijeme vodou (zhruba 300 ml) a pečeme 15 minut.

Máslo rozehřejeme, česnek oloupeme a podrtíme. Do másla vmíchíme med, česnek, šalvěj, sůl a pepř a marinádou pečlivě potřeme pečící se krůtu. Pečeme ji 30 minut a zhruba po čtvrthodině ji opět potřeme.

Krůtu vyjmeme, znovu potřeme marinádou, prsíčka zakryjeme alobalem, snížíme teplotu na 180 ° C a pečeme další 1 ½ až 1 ¾ hodiny (podle velikosti krůty) dozlatova. Občas potíráme marinádou. Nezapomeneme zakrýt prsíčka, aby příliš neztmavla a nevysušilo se.

Mezitím očistíme karotky. Podle chuti buď úplně seřízneme listy nebo jich pár necháme na ozdobu. Mrkve oloupeme a nakrájíme ji na špalíky. V hlubokém kastrolu rozehřejeme máslo. Česnek zmáčkneme naplocho nožem, restujeme ho v pánvi 1 minutu, poté k němu přidáme bylinky, promícháme. Zastříkneme pomerančovou šťávou, vmícháme med a v jedné vrstvě vyskládáme mrkvičky. Osolíme, opepříme, zakryjeme pokličkou, snížíme teplotu a vaříme 15-20 minut dle velikosti karotek doměkka. Odklopíme a necháme ještě 5 minut povařit za občasného otočení, až se glazé vyvaří.

Upečenou krůtu, která je již měkká (poznáme to tak, že do ní snadno zajede nůž), vyjmeme a necháme 20 minut odpočinout. Mezitím scedíme vypečenou šťávu a svaříme ji na hustší omáčku. Můžeme do ní vmíchat zbylou marinádu. Pečenou krůtu podáváme s glazovanými karotkami a granátovým jablkem.