Když všechno listí před zimou opadá, v krajině zbydou šípkové keře s červenými lákadly. Šípky prošlé mrazem sládnou a šťávu pouští hned, jak je vezmete do ruky. Taková dobrota, mňam! Bude to chtít trochu trpělivosti a pár šikovných rukou, ale šípková zavařenina za to úsilí stojí. Palačinky, linecké cukroví i obyčejný bílý jogurt díky ní získají sváteční punc.
zralé šípky | 800 g |
třtinový cukr | 200 g |
Vydáme se na procházku a nasbíráme zhruba 800 g zralých šípků. Omyjeme je, zbavíme bubáků a stopek, rozkrojíme a vydlabeme z nich semínka i s chloupky.
Šípky hodíme do hrnce, zalijeme je vodou a necháme je vařit, dokud nezměknou. Uvařené šípky propasírujeme a do vzniklé tekutiny přidáme cukr. Vaříme, dokud nemá hmota konzistenci, která nám vyhovuje. Už stačí jen nalít do sklenic a zavařit nebo uchovat v lednici.
Tip: Podobně jako šípek si můžete zavařit i rakytník. Počítejte s tím, že je hodně kyselý. Přidejte tedy více cukru dle vaší chuti.