Pepřovky, ostřejší nakládané okurky

Pepřovky, ostřejší nakládané okurky

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava

Pokud ke klobáse, pravé domácí sekané či uzrálému sýru rádi přikusujete něco ostřejšího, třeba nakládané pálivé papriky, tento recept se vám trefí do chuti. Jedná se o nakládané okurky, které v sobě ukrývají peprnou chuť a pálivost křenu. Recept na pepřovky pochází z Bavorska. Správně se mají použít malé okurky o velikosti malíčku.

INGREDIENCE

okurka nakládačka 3 kg
sůl 1 lžíce
zelená paprika 2
šalotka 8
křen 1
čerstvá bazalka 1 hrst
kuličky černého pepře 1 lžíce
bobkový list 4
vinný ocet 400 ml
voda 2 l

PŘÍPRAVA RECEPTU

Malé nakládačky je potřeba nejprve umýt a ponořit na několik hodin do vody.

Okurky vyndáme, necháme okapat a poté vložíme do velké mísy. Prosolíme je, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme do druhého dne uležet. Připravíme si víčka a sklenice, které je potřeba dobře vymýt a nechat volně uschnout na čisté utěrce.

Druhý den nakrájíme papriku a křen na tenké plátky, cibuli nadrobno. Okurky vypereme v čisté vodě a naskládáme do připravených sklenic. Pravidelně je prokládáme plátky papriky a křenu, drobnými kousky šalotky i bylinkami a kořením.

Vodu svaříme s octem. Lákem zalijeme okurky ve sklenici, zakryjeme víčkem a necháme 4 dny odstát. Poté lák slijeme, uvaříme další lák podle stejného receptu a přelijeme jím okurky. Necháme další 4 dny odstát a ještě jednou zopakujeme. Nakonec můžeme s lákem okurky zavařit při 80 °C po dobu asi 15 minut. Pokud okurky nezavaříme, uložíme je na chladné místo a hlídáme, aby okurky nevykukovaly z hladiny.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít