Pokud ke klobáse, pravé domácí sekané či uzrálému sýru rádi přikusujete něco ostřejšího, třeba nakládané pálivé papriky, tento recept se vám trefí do chuti. Jedná se o nakládané okurky, které v sobě ukrývají peprnou chuť a pálivost křenu. Recept na pepřovky pochází z Bavorska. Správně se mají použít malé okurky o velikosti malíčku.
okurka nakládačka | 3 kg |
sůl | 1 lžíce |
zelená paprika | 2 |
šalotka | 8 |
křen | 1 |
čerstvá bazalka | 1 hrst |
kuličky černého pepře | 1 lžíce |
bobkový list | 4 |
vinný ocet | 400 ml |
voda | 2 l |
Malé nakládačky je potřeba nejprve umýt a ponořit na několik hodin do vody.
Okurky vyndáme, necháme okapat a poté vložíme do velké mísy. Prosolíme je, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme do druhého dne uležet. Připravíme si víčka a sklenice, které je potřeba dobře vymýt a nechat volně uschnout na čisté utěrce.
Druhý den nakrájíme papriku a křen na tenké plátky, cibuli nadrobno. Okurky vypereme v čisté vodě a naskládáme do připravených sklenic. Pravidelně je prokládáme plátky papriky a křenu, drobnými kousky šalotky i bylinkami a kořením.
Vodu svaříme s octem. Lákem zalijeme okurky ve sklenici, zakryjeme víčkem a necháme 4 dny odstát. Poté lák slijeme, uvaříme další lák podle stejného receptu a přelijeme jím okurky. Necháme další 4 dny odstát a ještě jednou zopakujeme. Nakonec můžeme s lákem okurky zavařit při 80 °C po dobu asi 15 minut. Pokud okurky nezavaříme, uložíme je na chladné místo a hlídáme, aby okurky nevykukovaly z hladiny.