Vegetariánský burger z červené řepy

Vegetariánský burger z červené řepy

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 110 minut

Vegetariánský burger, který si zamilují i masožravci. Proč nezkusit něco nového? K nakousnutí láká už jeho zářivá barva. Zpestřete si grilování – vegetariánský burger nemusí být jen náhražka pro ty, co neholdují masu. Zkuste schválně vyměnit masový karbanátek v burgeru za řepu, k tomu přidejte zeleninu a spoustu bylinek… Uvidíte, jak si pochutnáte!

INGREDIENCE

jemně nastrouhaná červená řepa 300 g
ovesné vločky 75 g
vejce 2
nadrobno nasekaná šalotka 1
sušený kopr 1 lžíce
sušený tymián 1 lžíce
nasekaná hladkolistá petržel 1 hrst
sůl
čerstvě mletý pepř
olej na smažení
malé celozrnné bulky se sezamem 8
domácí kečup, hořčice nebo jogurt na dochucení
rajčata, nakrájená na tenké plátky 2
ledový salát 8 listů

PŘÍPRAVA RECEPTU

Všechny suroviny na burger kromě oleje smícháme a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do pánve nebo hrnce nalijeme vrstvu oleje (alespoň 2 cm). Platí, že čím více oleje dáme, tím méně ho pokrm nasákne. Z odleželé řepové směsi vytvarujeme 8 karbanátků a smažíme je z obou stran v rozpáleném oleji dozlatova, zhruba 2 minuty. 

Osmažené karbanátky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a dopečeme je v troubě ještě 15–20 minut. 

Bulky rozřízneme a řeznou stranou je položíme asi na minutu na gril. Poté dle chuti jednu polovinu bulky potřeme kečupem, hořčicí nebo ochuceným jogurtem, posypeme hrstí nasekané hladkolisté petržele, osolíme a opepříme. Na zbylou polovinu bulky položíme opečený řepový karbanátek (můžeme na něm také nechat rozpustit plátek čedaru), navrch dáme plátek rajčete, list salátu, přiklopíme druhou částí bulky. Ihned podáváme.