V tomto receptu hrají hlavní roli oblíbené aromatické byliny, které dohromady v jednom rendlíku dokáží svou chutí připomenout kolové nápoje. Pokud jste se klasické průmyslově vyráběné koly vzdali kvůli chemii, která se do ní přidává, teď máte možnost dát tmavému nápoji druhou šanci. Za zkoušku tenhle kořeněný sirup stojí. Vychlazená domácí kola je totiž vážně skvělá!
voda | 500 ml |
citron - nastrouhaná kůra a šťáva | 1 |
limeta - nastrouhaná kůra a šťáva | 1 |
pomeranč - nastrouhaná kůra a šťáva | 2 |
sušená pomerančová kůra | 2 lžíce |
sušené levandulové květy | 2 lžíce |
svitky skořice (rozlámané) | 3 |
semínka koriandru | 2 lžičky |
hvězdičky badyánu | 3 |
mletý muškátový oříšek | špetka |
odvar ze stévie | 500 ml |
tmavý třtinový cukr | 100 g |
vanilkový extrakt | 1,5 lžičky |
Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme citronovou, limetovou a pomerančovou kůru, skořici, koriandrová semínka, muškátový oříšek, hvězdičky badyánu a levandulové květy a pořádně promícháme.
Přilijeme stéviový odvar a vaříme za stálého míchání zhruba minutu.
Odstavíme, vmícháme citronovou, limetovou a pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt. Přisypeme třtinový cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme zchladnout a poté přecedíme. Sirup vydrží v lednici až 2 týdny.
Do sklenice nalijeme 100 ml uvařeného sirupu, dolijeme bublinkovou vodou, přidáme led a můžeme podávat, třeba s plátkem citronu.