Baba ganoush

Baba ganoush

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 60 minut

Baba ganoush je pokrm z pečených lilků a tahini pocházející z Blízkého východu. Podává se s arabským chlebem, skvěle poslouží jako dip k masu. Tahle orientální pomazánka se výborně hodí na nadcházející grilovací sezónu – nejlepší je totiž připravit ji z lilků, které opečete na přímém ohni. Tímto způsobem se lilek pro tento pokrm připravoval původně, vůně kouře krásně doplní chuť výsledného pokrmu. Pokud nemáte dispozici otevřený oheň, nezoufejte – lilek se dá krásně upéct i v troubě. Jak? To se dozvíte v receptu níže.

INGREDIENCE

lilek 2
česnek 2 stroužky
sezamová pasty tahini 2 lžíce
olivový olej 1 lžíce
nadrobno nasekaná hladkolistá petržel 1 malá hrst
bílý jogurt (nemusí být) 2 lžíce
citronová šťáva (nemusí být)
sůl
pepř
piniové oříšky na ozdobu
chléb pita k podávání

PŘÍPRAVA RECEPTU

Lilky omyjeme, osušíme a na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohl ucházet horký vzduch a lilky při pečení neexplodovaly. Upečeme je na přímém ohni nebo v troubě tak, aby byla slupka zcela opálená a lilky uvnitř měkké. 

Lilky necháme zchladnout a poté je podélně rozřízneme. Dužinu vydlabeme do větší mísy, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, sezamovou pastu, olej a nadrobno nasekanou petrželku. Vše důkladně promícháme vidličkou. Chceme-li hladkou konzistenci dipu, vzniklou směs rozmixujeme v mixéru. Pro svěžejší chuť lze přidat jogurt a trochu citronové šťávy.  

Baba ganoush ozdobíme piniovými oříšky. Podáváme s arabským chlebem pita jako předkrm nebo jako dip ke grilovanému masu.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít