Kukuřice setá má svůj původ ve Střední Americe, do Evropy se dostala v průběhu 16. a 17. století. Nejprve se šířila jako okrasná a raritní rostlina v botanických zahradách, pak ji lidé ochutnali a začali pěstovat ve velkém. Dnes je to šťavnatá klasika sladké chuti, která nesmí chybět na žádném pořádném grilování.
kukuřičné klasy (čerstvé nebo předvařené) | |
máslo / olej | |
bylinky a koření (dle chuti, např. sušený česnek nebo chilli kousky) | |
sůl | |
pepř | |
Čerstvé
kukuřičné klasy namočíme na půl hodiny do vody, předvařené klasy není třeba
namáčet.
Do másla či oleje vmícháme nasekané bylinky a oblíbené koření. Namočené
kukuřice osušíme papírovou utěrkou, potřeme je máslem či olejem a zabalíme do
papíru na pečení.
Ochucené kukuřice pečeme v troubě předehřáté na 170 ° C zhruba 30 minut
doměkka.
Upečené kukuřice vybereme z pečicího papíru - opatrně, ať se nespálíme horkým vzduchem.
Osolíme, opepříme a podáváme.