Harira, jedna z tradičních severoafrických polévek, pochází z Maroka. Obvykle se podává k večeři, a to nejen za dob ramadánu, kdy muslimové drží půst a jedí pouze po soumraku. Polévku je možné obměňovat podle momentální úrody a přikusovat k ní sušené datle a fíky nebo ji podávat s vařenou rýží.
| velká cibule | 2 |
| česnek | 5 stroužků |
| mrkev | 2 |
| celer | 5 řapíků |
| červená chilli paprička / pasta harissa | 2 / 1 lžička |
| řepkový olej | 2 lžíce |
| kurkuma | 2 lžičky |
| římský kmín mletý | 2 lžičky |
| skořice mletá | ½ lžičky |
| zázvor mletý | ½ lžičky |
| rajčatový protlak / passata | 500 ml |
| zeleninový vývar | 1,75 l |
| konzervovaná cizrna | 400 g |
| čerstvý koriandr | 1 hrst |
| citron k podávání | 1 |
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme a spolu s celerem nakrájíme na plátky, chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme olej, opečeme na něm cibuli a česnek. Až začnou měknout, přisypeme koření. Ztlumíme teplotu na střední stupeň. Jakmile se koření rozvoní, přidáme papriku, chilli papričku a celer.
Krátce orestujeme, vmícháme rajčatový protlak nebo passatu, pastu harissa (pokud nepoužíváme chilli papričku), vývar a vaříme na středním stupni doměkka, přibližně 30 minut.
Cizrnu scedíme, vsypeme k zelenině a necháme prohřát. Koriandr nasekáme nahrubo a posypeme jím hotovou polévku. Zakápneme ji citronem a podáváme.