Harira polévka

Harira polévka

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Střední Příprava 1 hodina

Harira, jedna z tradičních severoafrických polévek, pochází z Maroka. Obvykle se podává k večeři, a to nejen za dob ramadánu, kdy muslimové drží půst a jedí pouze po soumraku. Polévku je možné obměňovat podle momentální úrody a přikusovat k ní sušené datle a fíky nebo ji podávat s vařenou rýží.

INGREDIENCE

velká cibule 2
česnek 5 stroužků
mrkev 2
celer 5 řapíků
červená chilli paprička / pasta harissa 2 / 1 lžička
řepkový olej 2 lžíce
kurkuma 2 lžičky
římský kmín mletý 2 lžičky
skořice mletá ½ lžičky
zázvor mletý ½ lžičky
rajčatový protlak / passata 500 ml
zeleninový vývar 1,75 l
konzervovaná cizrna 400 g
čerstvý koriandr 1 hrst
citron k podávání 1

PŘÍPRAVA RECEPTU

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme a spolu s celerem nakrájíme na plátky, chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno.  

V hrnci rozehřejeme olej, opečeme na něm cibuli a česnek. Až začnou měknout, přisypeme koření. Ztlumíme teplotu na střední stupeň. Jakmile se koření rozvoní, přidáme papriku, chilli papričku a celer.  

Krátce orestujeme, vmícháme rajčatový protlak nebo passatu, pastu harissa (pokud nepoužíváme chilli papričku), vývar a vaříme na středním stupni doměkka, přibližně 30 minut.  

Cizrnu scedíme, vsypeme k zelenině a necháme prohřát. Koriandr nasekáme nahrubo a posypeme jím hotovou polévku. Zakápneme ji citronem a podáváme.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít