Segedín vyžaduje minimum námahy, připravíte ho v jednom hrnci a nasytíte jím hodně hladových krků. Pokud by vám náhodou nějaký zbyl, radujte se – druhý či třetí den je totiž nejlepší, pěkně uleželý. Během podzimu a zimy vyhledáváme jídla, která nás zahřejí. To segedín splňuje na jedničku. Pokud se chcete zahřát ještě více, přidejte trochu mleté pálivé papriky. Omáčka, kterou zjemní smetana, pak bude mít pořádný říz.
vepřová plec bez kosti | 800 g |
kysané zelí | 350 g |
cibule | 2 |
česnek | 2 stroužky |
sádlo | 2 lžíce |
voda | 500 ml |
smetana na šlehání | 200 ml |
bobkový list | 3 |
kuličky nového koření | 6 kuliček |
kuličky černého pepře | 6 kuliček |
sladká paprika mletá | 1 lžíce |
kmín | 1 lžička |
hladká mouka | 2 lžíce |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Cibule a stroužky česneku oloupeme. Ve větším hrnci na sádle zprudka opečeme nakrájenou cibuli, jakmile začne zlátnout, přidáme i utřený česnek a pražíme ještě 1 minutu. Poté přidáme maso nakrájené na kostky o velikosti asi 2 cm, opékáme ho, dokud se nezatáhne.
Přisypeme mletou papriku a kmín, necháme koření rozvonět. Promícháme a přilijeme horkou vodu tak, aby bylo maso ponořené. Do hrnce vložíme bobkové listy, nové koření a kuličky pepře, osolíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme maso doměkka, trvá to asi 1½ hodiny. Občas ho zkontrolujeme a promícháme, dle potřeby přilijeme vodu.
Mezitím slijeme zelí, kyselou tekutinu zachytíme a ponecháme stranou. Pod studenou vodou zelí lehce propláchneme, rukou z něj vymačkáme přebytečnou vodu a pokrájíme ho. Přidáme ho do hrnce k masu a společně dusíme, dokud zelí také nezměkne.
Pro zjemnění přilijeme smetanu, ve které jsme předem důkladně rozmíchali hladkou mouku. Povaříme dalších 15 minut. Vylovíme bobkové listy, případně i kuličky nového koření a pepře. Dochutíme solí, mletým pepřem a tekutinou z kysaného zelí dle chuti.
Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.