Chcete poslat své srdce do lázní během jedné večeře? Připravte si glazovaného lososa. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny zajišťují bezproblémovou činnost našeho kardiovaskulárního systému. Vzhledem k tomu, že je najdeme hlavně v rybách, konopném a lněném semínku nebo vlašských ořeších, které většina populace nekonzumuje úplně často, mívá jich naše tělo nedostatek. Proto na své srdce myslete a každý týden mu dopřejte chutný ozdravný pobyt v podobě lahodné ryby.
losos filety | 1 kg |
olivový olej | 1 lžíce |
nakrájená šalotka | 1 |
ocet z červeného vína | 2 lžíce |
hrubozrnná hořčice | 2 lžíce |
třtinový cukr | 2 lžíce |
mangold nebo směs listových salátů | 400 g |
citron nakrájený na klínky | 1 |
loupané konopné semínka | 2 lžíce |
sůl | špetka |
pepř černý mletý | špetka |
Nejprve jemně opečeme konopná semínka na suché rozpálené pánvi a vysypeme je do misky.
Poté na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, do které vhodíme nakrájenou šalotku. Opékáme ji asi 3 minuty. Do šalotky vmícháme ocet z červeného vína a směs promícháme. Přidáme cukr s hořčicí. Dokud se vše dokonale nespojí, mícháme. Ochutíme solí a pepřem. Glazé přelijeme do nádoby, kterou můžeme vzduchotěsně uzavřít, a vložíme do lednice na 30–60 minut odležet.
Filety osolíme, opepříme a potřeme je z obou stran polovinou připraveného glazé. Na předehřáté pánvičce smažíme lososa na středním plameni asi 5–10 minut.
Mangold nebo směs listových salátů jemně spaříme a spolu s lososem servírujeme. Rybu posypeme konopnými semínky a pokapeme glazé. Rybu můžeme dochutit citronem.