Dýňový koláč bez koření neuděláte

Dýňový koláč bez koření neuděláte

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 95 minut

Jakmile si z farmářského trhu odnesete domů první dýni a z kaváren se na ulici začne linout vůně skořice, jedno je jisté – začal podzim. Dýňové koláče se u nás proslavily díky americkým filmům, v poslední době ale sladkosti z dýní zdomácněly i v českých kuchyních. Znáte dýňový cheesecake? Tento koláč je jeho lehčí a chuťově výraznější variantou. Hodí se na něj nejlépe dýně English Pie, je totiž trochu sladší než odrůda Hokkaido.

INGREDIENCE

Těsto
mouka špaldová jemně mletá 300 g
studené máslo 200 g
sůl 1 lžička
studená voda 100–150 ml
hladká mouka na pomoučení
Náplň
dýňové pyré 3 hrnky
třtinový cukr 250 g
vejce 6
kukuřičný škrob 2 lžíce
sůl 1 lžička
mletá skořice 1,5 lžičky
mletý zázvor 1,5 lžičky
vanilkový cukr 1 lžíce
muškátový květ mletý špetka
hřebíček 1
vejce nebo žloutek na potření těsta 1

PŘÍPRAVA RECEPTU

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku vsypeme na vál, rozkrájíme do ní máslo, osolíme, směs rukama rozdrobíme, vlijeme trochu vody a zpracujeme hladké tuhé těsto. Vodu přiléváme postupně dle potřeby. Je třeba pracovat rychle a používat studené suroviny z lednice, aby se těsto nezačalo roztékat. 

Na pomoučené pracovní ploše vyválíme těsto na tenký plát zhruba o 1–2 cm větší, než je průměr pečící formy (obvykle 29 cm, výška 4 cm). Vložíme ho do formy a okraje seřízneme. Ze zbylého těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a uložíme do lednice na později. Těsto propíchneme na různých místech vidličkou, aby se při pečení nezdvihlo. Předpečeme ho zhruba 10 minut ve vyhřáté troubě a necháme mírně zchladnout. 

Mezitím promícháme suroviny na náplň. Tu poté nalijeme na předpečený korpus, vrátíme koláč do trouby, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme zhruba 1 hodinu, až vnitřní část náplně lehce ztmavne a ztuhne.  

Zhruba po půlhodině pečení můžeme koláč ozdobit odloženým těstem. Na pomoučené ploše vyválíme tenký plát a vykrájíme z něj lístečky (nebo jiné tvary). Položíme je na náplň, potřeme rozšlehaným vejcem či žloutkem a necháme koláč dopéct dozlatova.