Jakmile si z farmářského trhu odnesete domů první dýni a z kaváren se na ulici začne linout vůně skořice, jedno je jisté – začal podzim. Dýňové koláče se u nás proslavily díky americkým filmům, v poslední době ale sladkosti z dýní zdomácněly i v českých kuchyních. Znáte dýňový cheesecake? Tento koláč je jeho lehčí a chuťově výraznější variantou. Hodí se na něj nejlépe dýně English Pie, je totiž trochu sladší než odrůda Hokkaido.
Těsto | |
mouka špaldová jemně mletá | 300 g |
studené máslo | 200 g |
sůl | 1 lžička |
studená voda | 100–150 ml |
hladká mouka na pomoučení | |
Náplň | |
dýňové pyré | 3 hrnky |
třtinový cukr | 250 g |
vejce | 6 |
kukuřičný škrob | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
mletá skořice | 1,5 lžičky |
mletý zázvor | 1,5 lžičky |
vanilkový cukr | 1 lžíce |
muškátový květ mletý | špetka |
hřebíček | 1 |
vejce nebo žloutek na potření těsta | 1 |
Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku vsypeme na vál, rozkrájíme do ní máslo, osolíme, směs rukama rozdrobíme, vlijeme trochu vody a zpracujeme hladké tuhé těsto. Vodu přiléváme postupně dle potřeby. Je třeba pracovat rychle a používat studené suroviny z lednice, aby se těsto nezačalo roztékat.
Na pomoučené pracovní ploše vyválíme těsto na tenký plát zhruba o 1–2 cm větší, než je průměr pečící formy (obvykle 29 cm, výška 4 cm). Vložíme ho do formy a okraje seřízneme. Ze zbylého těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a uložíme do lednice na později. Těsto propíchneme na různých místech vidličkou, aby se při pečení nezdvihlo. Předpečeme ho zhruba 10 minut ve vyhřáté troubě a necháme mírně zchladnout.
Mezitím promícháme suroviny na náplň. Tu poté nalijeme na předpečený korpus, vrátíme koláč do trouby, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme zhruba 1 hodinu, až vnitřní část náplně lehce ztmavne a ztuhne.
Zhruba po půlhodině pečení můžeme koláč ozdobit odloženým těstem. Na pomoučené ploše vyválíme tenký plát a vykrájíme z něj lístečky (nebo jiné tvary). Položíme je na náplň, potřeme rozšlehaným vejcem či žloutkem a necháme koláč dopéct dozlatova.