Domácí špekáčky

Domácí špekáčky

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 270 minut

Máloco vyvolá v paměti vzpomínky na dětství a vůni ohně tak jako český špekáček. Brzy to bude 130 let, co špekáček spatřil světlo světa na Zemské jubilejní výstavě v Praze. Ať už naložený v octu nebo opečený u podzimního ohně, ten domácí z poctivých surovin bude chutnat nejlépe. Možná pro jistotu rovnou připravte dvojitou várku. Smiřte se s tím, že vám je ostatní snědí a pak si je začnou objednávat na příště.

INGREDIENCE

hovězí maso (přední/ krk) 200 g
vepřové plece bez kosti 200 g
vepřový bok bez kosti 600 g
špek 200 g
sůl 2 lžíce
pepř 1 lžíce
vepřové střeva 1 metr

PŘÍPRAVA RECEPTU

Maso nejprve umeleme a poté ho osolíme a opepříme. Špek nakrájený na kostičky vmícháme do ochucené masové směsi. Abychom zjistili, jestli je směs dostatečně ochucená, trochu jí odebereme a na pánvičce nasucho osmažíme. Podle chuti přidáme pepř nebo sůl a znovu promícháme. 

Směs naplníme do střívek. Po každém špekáčku střívko zavážeme bavlněným provázkem.  

Špekáčky vložíme na 2–3 hodiny do udírny a následně povaříme 30 minut ve vodě. Poté špekáčky opět vložíme do udírny, abychom je usušili. Nakonec je necháme zchladnout na čerstvém vzduchu.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít