Pečené drůbeží maso a zelenina z jednoho pekáče je osvědčenou klasikou, jak snadno a rychle nasytit hladové strávníky. Nikdy nezklame! Máte-li zeleninu z vlastní zahrady a maso od poctivého farmáře, co víc si můžete přát? Ras el Hanout je arabská směs koření, jejíž název lze do češtiny volně přeložit jako "to nejlepší z naší nabídky", což odkazuje na původní způsob prodeje koření na trzích. Směs je nejlépe připravit nadrceným celého koření, ale pokud chvátáte, lze použít i koření mleté (jako v tomto receptu). Pokud chcete ostřejší chuť, přidejte více pálivé papriky.
mrkev | 2 |
celer | 1 |
pastinák | 1 |
batát | 2 |
cuketa | 2 |
koření Ras el Hanout | 1 lžíce |
olivový olej | 150 ml |
sůl | špetka |
krůtí prsa | 2 |
kuřecí stehna | 2 |
česnek | 2 palice |
vařený kuskus k podávání | |
Troubu předehřejeme na 170 ° C. Kořenovou zeleninu a batáty oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Cuketu omyjeme a nakrájíme ji na silnější plátky. V míse promícháme kořenící směs s olejem a špetkou solí a obalíme v ní zeleninu. Potom zeleninu rozložíme do pekáče a pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
Krůtí prsa nakrájíme na stejně velké kousky. Palice česneku rozkrojíme napůl nebo rozdělíme na stroužky a oloupeme. Všechno maso a česnek obalíme ve zbylé kořenicí směsi a rozložíme ho na pečenou zeleninu. Vrátíme do trouby a dopečeme 30-40 minut (podle velikosti masa). Občas promícháme.
Upečené maso se zeleninou podáváme s kuskusem.