Slavnostní dort z kořenové zeleniny

Slavnostní dort z kořenové zeleniny

Slavnostní dort z kořenové zeleniny Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 75 minut + chladnutí

Dort ze zeleniny? Nenechte se odradit, kořenová zelenina pečením krásně zesládne, dodá těstu kyprost a ještě ho kouzelně obarví. O nevšední chuť se postará perníkové koření. Skořice, hřebíček, zázvor, anýz, badyán, vanilka i nové koření a pepř zelenině dodají nádhernou vůni a sladkou chuť. Medový krém se postará o slavnostní vzhled.

INGREDIENCE

mrkev 200 g
pastinák 200 g
červená řepa 200 g
med 9 lžic
javorový sirup 3 lžíce
hroznový olej 100 g
vejce 4 ks
chemicky neošetřený pomeranč 1 ks
sůl 1 špetka
špaldová mouka 320 g
perníkové koření 1 lžíce
kypřicí prášek 1 sáček
rozinky 100 g
vlašské ořechy nebo mandle 100 g
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
marcipánové mrkvičky na ozdbou
řecký jogurt 500 g
plnotučný tvaroh 250 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

1. Dvě dortové rozevírací formy (jednu o průměru 18 cm, druhou o průměru 15 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Mrkev, pastinák a řepu oloupejte a najemno nastrouhejte do mísy. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Ke kořenové zelenině přidejte 5 lžic medu, javorový sirup, olej, zlehka prošlehaná vejce, pomerančovou kůru a šťávu a špetku soli. Promíchejte.

3. V jiné míse promíchejte mouku s perníkovým kořením, kypřicím práškem, rozinkami a nahrubo nasekanými ořechy nebo mandlemi.

4. Zapracujte do zeleninové směsi, vlijte do připravených forem a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut, až těsto zezlátne, zpevní a špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá.

5. Upečené korpusy vytáhněte z trouby, nechte zchladnout a vyjměte z formy.

6. Řecký jogurt, tvaroh a zbytek medu vyšlehejte do hladkého krému. Krémem potřete vychladlé korpusy, postavte je na sebe a ozdobte marcipánovými mrkvičkami.