Dort ze zeleniny? Nenechte se odradit, kořenová zelenina pečením krásně zesládne, dodá těstu kyprost a ještě ho kouzelně obarví. O nevšední chuť se postará perníkové koření. Skořice, hřebíček, zázvor, anýz, badyán, vanilka i nové koření a pepř zelenině dodají nádhernou vůni a sladkou chuť. Medový krém se postará o slavnostní vzhled.
mrkev | 200 g |
pastinák | 200 g |
červená řepa | 200 g |
med | 9 lžic |
javorový sirup | 3 lžíce |
hroznový olej | 100 g |
vejce | 4 ks |
chemicky neošetřený pomeranč | 1 ks |
sůl | 1 špetka |
špaldová mouka | 320 g |
perníkové koření | 1 lžíce |
kypřicí prášek | 1 sáček |
rozinky | 100 g |
vlašské ořechy nebo mandle | 100 g |
máslo na vymazání formy | |
mouka na vysypání formy | |
marcipánové mrkvičky na ozdbou | |
řecký jogurt | 500 g |
plnotučný tvaroh | 250 g |
1. Dvě dortové rozevírací formy (jednu o průměru 18 cm, druhou o průměru 15 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Mrkev, pastinák a řepu oloupejte a najemno nastrouhejte do mísy. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Ke kořenové zelenině přidejte 5 lžic medu, javorový sirup, olej, zlehka prošlehaná vejce, pomerančovou kůru a šťávu a špetku soli. Promíchejte.
3. V jiné míse promíchejte mouku s perníkovým kořením, kypřicím práškem, rozinkami a nahrubo nasekanými ořechy nebo mandlemi.
4. Zapracujte do zeleninové směsi, vlijte do připravených forem a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut, až těsto zezlátne, zpevní a špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá.
5. Upečené korpusy vytáhněte z trouby, nechte zchladnout a vyjměte z formy.
6. Řecký jogurt, tvaroh a zbytek medu vyšlehejte do hladkého krému. Krémem potřete vychladlé korpusy, postavte je na sebe a ozdobte marcipánovými mrkvičkami.