Boží milosti

Boží milosti

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 90 minut

Roční období nebo různé svátky v minulosti formovaly jídelníček našich předků. Boží milosti se původně pekly na Velikonoce, posléze ale provázely pokorné křesťany i pohany po celý rok. Pekly se na narozeniny, ale třeba i rodičce po porodu, dávaly se oráčům, než poprvé na jaře vyjeli na pole. Spojovány byly také s poutníky, kteří se vydávali na cestu za posvátnými místy – díky otvorům, které v tomto zubatém cukroví byly, se mohli bloudící podívat skrz a najít správný směr. Boží milosti se také prý vázaly červenou stužkou na zápěstí budoucích novomanželů, kteří spolu se zaříkáváním procházeli svatebním obřadem.

INGREDIENCE

hladká mouka 230 g
sůl špetka
třtinový cukr moučkový 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
nastrouhaná kůra z pomeranče 1/2
máslo 50 g
žloutky 2
pálenka (meruňkovice, slivovice) 2 lžíce
zakysaná smetana 2 lžíce
skořice mletá 1 lžíce
rostlinný olej 500 ml

PŘÍPRAVA RECEPTU

Mouku prosejeme na vál, osolíme ji, promícháme se lžící moučkového cukru, práškem do pečiva a pomerančovou kůrou. Nakrájíme do ní máslo na malé kousky, promneme ho prsty s moukou a vypracujeme jako drobenku. Nakonec přidáme žloutky, pálenku a smetanu. Vypracujeme hladké těsto podobné nudlovému. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout.  

Zbylý cukr promícháme se skořicí. 

Těsto rozválíme na plát silný 0,5–1 cm. Pokud se lepí, podsypeme ho moukou. Plát těsta rozkrájíme zubatým rádýlkem na obdélníky (velké asi jako hrací karty). Středy obdélníků nařízneme třemi svislými řezy nebo použijeme náprstek na vykrojení tří otvorů připomínajících semafor. 

Vzniklé tvary osmažíme z obou stran v rozpáleném oleji dorůžova. Usmažené boží milosti vyjmeme z oleje a necháme okapat na papírové utěrce. Ještě teplé je obalíme ve skořicovém cukru.