Pastýřský koláč můžete upéct na Velikonoce, ale i po nich – pokud vám po svátcích zbylo nějaké maso, v tomto koláči ho krásně zužitkujete. Pokrm pochází z Anglie, původně to bylo jídlo chudých pastýřů, které se připravovalo, aby se zužitkovaly zbytky masa a zeleniny. Spodní část koláče je natrhané maso (tradičně jehněčí nebo kůzlečí, dobře koláč chutná ale i s masem králičím nebo hovězím) provoněné bylinkou, vrchní vrstvu tvoří zapečená bramborová kaše. Vegetariáni mohou maso nahradit třeba čočkou. Tak jednoduché a tak dobré!
máslo | 100 g |
brambory | 700 g |
mrkev | 4 |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
mléko | 4 lžíce |
studené pečené maso | 350 g |
cibule | 1 |
česnek | 2 stroužky |
hrášek | 200 g |
nasekané lístky dobromysli | 1 lžíce |
Troubu předehřejeme na 190 °C. Zapékací formu vymažeme máslem.
Brambory s mrkví uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme je do jiného hrnce, vodu ponecháme. Brambory rozmačkáme šťouchadlem, poté je smícháme s mlékem a 2 lžícemi másla a připravíme z nich kaši.
Mrkev nakrájíme na kolečka, maso na kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme polovinu másla, vsypeme k němu cibuli a drcený česnek. Opečeme. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme maso, hrášek a dobromysl, osolíme a opepříme. Opékáme další 2 minuty, poté podlijeme vodou, ve které se vařily brambory a mrkev, mělo by stačit asi 100 ml. Směs začne bublat a vytvoří šťávu.
Směs přelijeme do připravené formy, poklademe mrkví a zakryjeme bramborovou kaší. Vidličkou na kaši vytvoříme dekorativní vzor, poklademe plátky zbylého másla.
Pastýřský koláč pečeme v troubě asi 30–35 minut.