Tyto „buchty“ jsou velmi podobné bramborovým knedlíkům plněným uzeným masem, díky pečení ale získají navíc krásnou kůrčičku. A dají se jíst rukama! Dříve pobožné buchty představovaly samostatný pokrm, také se podávaly ke sladkému či kysanému zelí a k různým omáčkám, třeba křenové.
brambory | 800 g |
uzené maso | 300 g |
housky | 2 |
máslo | 1 lžíce |
sádlo | 80 g |
sůl | |
vejce | 1 |
krupice | 200–250 g |
cibule | 1 |
škvarky nebo sádlo se škvarky | 50 g |
mouka na pomoučení |
Brambory ve slupce uvaříme doměkka v neosolené vodě.
Mezitím povaříme uzené maso ve vodě, asi 20 minut, aby se zbavilo slanosti. Housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na rozehřátém másle dozlatova.
Pekáč důkladně vymažeme sádlem. Maso slijeme a nakrájíme ho na kostičky. Uvařené brambory také slijeme a necháme je mírně zchladnout, poté je oloupeme, rozmačkáme, prolisujeme nebo nastrouháme a osolíme. Přidáme k nim vejce, osmaženou housku a krupici. Vypracujeme hladké tužší těsto.
Z bramborového těsta odkrajujeme lžící kousky, které na pomoučené ploše vyválíme na placku. Na střed placky dáme nakrájené uzené maso, přeložíme protilehlé rohy těsta do středu a zakulatíme balíček tak, aby náplň nikde nevypadávala.
Zbylé sádlo rozpustíme. Buchty potřeme ze všech stran rozpuštěným sádlem a skládáme je vedle sebe do pekáče. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a buchty pečeme zhruba 40 minut dozlatova.
Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme ji na zbytku sádla dozlatova.
Upečené buchty vyndáme z trouby. Necháme je lehce zchladnout, poté je rozdělíme na talíře, přelijeme sádlem se škvarky a posypeme orestovanou cibulkou.