Pobožné buchty s uzeným masem

Pobožné buchty s uzeným masem

Druh jídla Maso Obtížnost Střední Příprava 105 minut

Tyto „buchty“ jsou velmi podobné bramborovým knedlíkům plněným uzeným masem, díky pečení ale získají navíc krásnou kůrčičku. A dají se jíst rukama! Dříve pobožné buchty představovaly samostatný pokrm, také se podávaly ke sladkému či kysanému zelí a k různým omáčkám, třeba křenové.

INGREDIENCE

brambory 800 g
uzené maso 300 g
housky 2
máslo 1 lžíce
sádlo 80 g
sůl
vejce 1
krupice 200–250 g
cibule 1
škvarky nebo sádlo se škvarky 50 g
mouka na pomoučení

PŘÍPRAVA RECEPTU

Brambory ve slupce uvaříme doměkka v neosolené vodě.

Mezitím povaříme uzené maso ve vodě, asi 20 minut, aby se zbavilo slanosti. Housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na rozehřátém másle dozlatova.

Pekáč důkladně vymažeme sádlem. Maso slijeme a nakrájíme ho na kostičky. Uvařené brambory také slijeme a necháme je mírně zchladnout, poté je oloupeme, rozmačkáme, prolisujeme nebo nastrouháme a osolíme. Přidáme k nim vejce, osmaženou housku a krupici. Vypracujeme hladké tužší těsto.

Z bramborového těsta odkrajujeme lžící kousky, které na pomoučené ploše vyválíme na placku. Na střed placky dáme nakrájené uzené maso, přeložíme protilehlé rohy těsta do středu a zakulatíme balíček tak, aby náplň nikde nevypadávala.

Zbylé sádlo rozpustíme. Buchty potřeme ze všech stran rozpuštěným sádlem a skládáme je vedle sebe do pekáče. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a buchty pečeme zhruba 40 minut dozlatova.

Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme ji na zbytku sádla dozlatova.

Upečené buchty vyndáme z trouby. Necháme je lehce zchladnout, poté je rozdělíme na talíře, přelijeme sádlem se škvarky a posypeme orestovanou cibulkou.