Marocké kuře ras el hanout

Marocké kuře ras el hanout

Marocké kuře ras el hanout Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 90 minut

Ras el hanout označuje tradiční severoafrické koření, které dává chuť většině masových a zeleninových pokrmů v Maroku, Tunisu a Alžíru. Ostrost zázvoru a kajenského pepře mírní skořice, kurkuma a nové koření, vůni mu dodává koriandr, hřebíček, římský kmín a kardamom. Jemné kuřecí maso rozvíjí jednotlivé vůně a chutě a výsledkem je lahodné pečené kuře, kterého nebudete mít dost. Naštěstí směs ras el hanout můžete nasypat i na brambory nebo zeleninu, kuře položit na ně a upéct vše v jednom pekáči.

INGREDIENCE

kuře 1 ks
olivový olej 9 lžic
kořenicí směs Ras el hanout 3 lžíce
koriandr 1 hrst
limeta k podávání 1 ks
brambory 1 kg

PŘÍPRAVA RECEPTU

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře omyjte, osušte papírovou utěrkou a položte prsíčky dolů na prkénko, křidýlky k sobě. Ostrým nožem nebo kuchyňskými nůžkami odřízněte páteř. Kuře otevřete a odkrojte přebytečnou kůži.

2. 2 lžíce oleje promíchejte s 2 lžícemi koření ras el hanout a solí a směsí potřete kuře ze všech stran. Dobře to jde mašlovačkou.

3. Kuře položte do pekáče nebo na plech, zlehka podlijte vodou, přiklopte druhým pekáčem nebo alobalem a pečte 1 hodinu. Pak odklopte a dopečte ještě 15 minut dozlatova.

4. V jiném plechu můžete upéct brambory – podle chuti je oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, rozprostřete na plech a přelijte zbylým olivovým olejem smíchaným s kořením ras el hanout. Pečte v předehřáté troubě zhruba 35 minut dozlatova, občas promíchejte.

5. Upečené kuře naporcujte a podávejte s koriandrem a skrojky limety a pečenými bramborami.