Ras el hanout označuje tradiční severoafrické koření, které dává chuť většině masových a zeleninových pokrmů v Maroku, Tunisu a Alžíru. Ostrost zázvoru a kajenského pepře mírní skořice, kurkuma a nové koření, vůni mu dodává koriandr, hřebíček, římský kmín a kardamom. Jemné kuřecí maso rozvíjí jednotlivé vůně a chutě a výsledkem je lahodné pečené kuře, kterého nebudete mít dost. Naštěstí směs ras el hanout můžete nasypat i na brambory nebo zeleninu, kuře položit na ně a upéct vše v jednom pekáči.
kuře | 1 ks |
olivový olej | 9 lžic |
kořenicí směs Ras el hanout | 3 lžíce |
koriandr | 1 hrst |
limeta k podávání | 1 ks |
brambory | 1 kg |
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře omyjte, osušte papírovou utěrkou a položte prsíčky dolů na prkénko, křidýlky k sobě. Ostrým nožem nebo kuchyňskými nůžkami odřízněte páteř. Kuře otevřete a odkrojte přebytečnou kůži.
2. 2 lžíce oleje promíchejte s 2 lžícemi koření ras el hanout a solí a směsí potřete kuře ze všech stran. Dobře to jde mašlovačkou.
3. Kuře položte do pekáče nebo na plech, zlehka podlijte vodou, přiklopte druhým pekáčem nebo alobalem a pečte 1 hodinu. Pak odklopte a dopečte ještě 15 minut dozlatova.
4. V jiném plechu můžete upéct brambory – podle chuti je oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, rozprostřete na plech a přelijte zbylým olivovým olejem smíchaným s kořením ras el hanout. Pečte v předehřáté troubě zhruba 35 minut dozlatova, občas promíchejte.
5. Upečené kuře naporcujte a podávejte s koriandrem a skrojky limety a pečenými bramborami.