Velikonoční perníčky

Velikonoční perníčky

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 90 minut

Velikonoce přímo vybízejí k tomu, abychom je oslavili chutným jemným cukrovím. Perníčky s velikonočními motivy budou bavit hlavně děti – své ratolesti můžeme ostatně přizvat k samotné přípravě perníčků. Zdobením perníčků cukrovou polevou malé pomocníky zabavíte minimálně na pár hodin. Perníčky také skvěle poslouží jako domácí dekorace nebo jako hezká a chutná součást velikonoční nadílky.

INGREDIENCE

Těsto
med 2 lžíce
cukr moučkový 80 g
máslo 50 g
hladká mouka 400 g
jedlá soda 1 lžička
perníkové koření 1 lžíce
kakao holandského typu 1 lžička
vejce 2
voda podle potřeby

Poleva
bílek 1
cukr moučkový 140 g
citronová šťáva 1 lžíce
bramborový škrob 1 lžička

PŘÍPRAVA RECEPTU

Ve vodní lázni nad hrncem za stálého míchání zahřejeme med s cukrem a máslem, až se cukr dokonale rozpustí. Necháme směs vychladnout a poté ji přelijeme do zadělávací mísy.

Do mísy prosejeme mouku, přisypeme sodu, perníkové koření a kakao. Přidáme vejce. Vše pořádně promícháme a uhněteme hladké těsto. Pokud by bylo příliš měkké a lepivé, přidáme trochu hladké mouky, pokud by bylo příliš tuhé, zředíme ho lehce vodou. Těsto necháme v míse, zakryjeme ho utěrkou, aby neosychalo. Zabalit ho také můžeme do potravinářské fólie, pak ho lze uložit do chladu (nejlépe přes noc, minimálně na 4 hodiny), aby se pěkně rozleželo.

Na pomoučeném válu vyválíme těsto na plát silný zhruba 5 mm. Formičkami vykrajujeme velikonoční motivy. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem.

Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 10–15 minut, až mírně zhnědnou. Po vyndání z trouby je necháme zcela vychladnout.

Připravíme si zdobicí polevu. Vyšleháme vidličkou bílek s prosátým cukrem a citronovou šťávou. Polevu zahustíme škrobem, aby dobře držela a při zdobení netekla. Můžeme použít i více cukru, po zaschnutí se pak poleva ale může drolit.

Perníčky ozdobíme cukrovou polevou. Dobře to jde tenkým štětečkem nebo cukrářským sáčkem s tenkou hubičkou.