Čerstvý zázvorový čaj krásně zahřeje a pomáhá v boji proti nachlazení. Sušený zázvor se výborně hodí do pečení. Zlatavý prášek v kombinaci s cukrem vytvoří v propečené sušence jedinečnou chuť. Hodí se k dobrému čaji i kávě. Sušenky vyvolají nostalgii hlavně v babičce a dědovi, kteří si je jistě pamatují z dětství. Zázvorky jsou totiž naše tradiční pečivo, které dnes zažívá právem svou obrodu.
hladká mouka | 250 g |
kypřicí prášek | 1 lžička |
zázvor mletý | 1 lžíce |
cukr | 125 g |
vejce | 1 |
mouka | na podsypání |
Hladkou mouku promícháme s kypřicím práškem, mletým zázvorem a cukrem. Přidáme vejce a suroviny zapracujeme do hladkého, ale tužšího těsta.
Připravíme si vál, který pomoučíme, a vyválíme na něm těsto do placky silné asi 5 mm. Vykrajujeme formičkou tvary, které pokládáme na plech s pečícím papírem. Na zázvorky si můžeme pořídit tradiční vykrajovátko, chutnat vám ale budou i bez něj.
Plech s vykrájenými zázvorkami necháme přes noc odležet.
Druhý den předehřejeme troubu na 150 °C a pečeme zázvorky 15 minut. Hotové sušenky necháme pár týdnů proležet, aby se chutě dobře propojily.