Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 200 minut

Víte, kde se vzal název pro tohle kynuté sladké velikonoční pečivo? Podle Bible kdysi Ježíše zradil jeho učedník Jidáš Iškariotský. Stalo se tak ve čtvrtek před Velikonocemi, dnes tomuto dni dle křesťanské tradice říkáme Zelený čtvrtek. A právě v tento den se tradičně pekly jidáše – měly totiž symbolizovat provaz, na kterém se proradný Jidáš po své zradě oběsil. Podle krajů se tvary jidášů vždy trochu liší. Nejčastěji jsou zatočené do spirály nebo se z nich dělají vřetena či postavičky. A protože jsou Velikonoce zároveň svátky jara, představují konec zimy a začátek nového života, můžou jidáše symbolizovat také různá zvířata, třeba ptáčky, šneky nebo ježky.

INGREDIENCE

hladká mouka 500 g
máslo 100 g
cukr krupice 90 g
žloutky 2
droždí 40 g
mléko 250 ml
nastrouhaná citronová kůra
sůl špetka
prošlehané vejce na potření

PŘÍPRAVA RECEPTU

Začneme přípravou kvásku. Do části vlažného mléka (klidně ho trošku ohřejte, ale nesmí být horké) rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a přisypeme asi lžíci mouky. Zlehka zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Že kvásek vzešel, poznáme tak, že se na povrchu začnou tvořit bublinky. 

Zbylý cukr utřeme s máslem a žloutky. Osolíme, přidáme mouku, citronovou kůru, mléko a kvásek. Poté ze směsi připravíme těsto. Pořádně ho prohněteme a necháme v teple vykynout – trvá to asi hodinu, těsto musí zdvojnásobit svůj objem. 

Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky, ze kterých uválíme válečky. Z válečků motáme různé tvary, klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Než dáme jidáše do trouby, necháme je znova lehce nakynout, bude stačit 30 minut. 

Jidáše potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme je dozlatova asi 20 minut na 180 stupňů.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít