S velikonoční nádivkou je to jako s bramborovým salátem – co rodina, to jiný recept. Hlavička je lidové označení pro nádivku, název vznikl podle masa v nádivce, které často pocházelo z hlavy zvířete. Tento tradiční velikonoční pokrm se připravoval na Bílou sobotu, měl být mostem mezi půstem a následujícími bohatými slavnostními jídly. Dříve v nádivce samozřejmě chybělo pečivo, jejím základem byla jakási hustá krupičná kaše.
housky, rohlíky nebo žemle (den staré) | 3–4 |
mléko | 150–200 ml |
uzený bůček | 150 g |
vejce | 3–4 |
stroužky česneku | 5 |
kopřivy a jarní byliny (medvědí česnek, řebříček, petrželka, listy pampelišky) | 1 velká hrst |
sůl | |
máslo | 65 g |
mák | 1 hrst |
Pečivo nakrájíme na kostky. Mléko nalijeme do misky, vyklepneme do něj vejce a lehce prošleháme. Přilijeme k pečivu a promícháme. Necháme pečivo nasát mléko.
Uzené maso nakrájíme na kostičky a přidáme k nasátému pečivu a vejcím. Utřeme česnek. Kopřivy zbavíme stonků, pokrájíme je s ostatními bylinami nahrubo. Směs bylin a česnek vmícháme k nasátému pečivu, bůčku a vejcím, posolíme.
Vzniklou
směs rozprostřeme do vymazaného pekáčku, navrch poklademe plátky másla
a hustě zasypeme mákem.
Pečeme asi 40 min na
190 °C. Hlavičku lze jíst teplou i studenou, můžeme ji podávat jako
hlavní chod či přílohu.